Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sommestad leder S-fajten

Publicerad 2011-08-27

Pekgul vägrar ge upp: ’Har flest nomineringar’

I dag avgörs striden om vem som ska leda S-kvinnor de närmaste åren.

Lena Sommestad har tagit täten – men Nalin Pekgul vägrar vika sig.

– Det behövs förnyelse, säger Sommestad.

Det blir fajt ända in på upploppet. Striden står mellan förra miljöministern Lena Sommestad och S-kvinnors nuvarande ordförande Nalin Pekgul, som haft jobbet sedan 2003.

Det är andra gången den sittande ordföranden utmanas. 2007 var det riksdagsledamoten Veronica Palm som ville ha jobbet, men hon fick se sig slagen på upploppet.

Pekgul vann med 20 rösters marginal.

Men nu är det annorlunda. Denna gång är det inte Nalin Pekgul som är valberedningens favorit.

”Känner starkt stöd”

En enig valberedning efterlyser förnyelse och har därför föreslagit Lena Sommestad.

– Kvinnofrågan är det jag brinner mest för och det jag gjort sedan jag var ung. Jag känner att jag har ett starkt stöd så jag hoppas att jag blir vald. Jag hade nästan räknat med att Nalin Pekgul skulle stå kvar med sin kandidatur, men det behövs förnyelse, säger hon.

Enligt tidningen Aktuellt i Politiken har Lena Sommestad nu ett övertag bland ombuden som avgör i frågan på kongressen i Luleå

i morgon. De distrikt som tidigare stod bakom Ylva Johansson och Eva-Lena Jansson, som nu avsagt sig sina kandidaturer, har enligt AiP slutit upp bakom Sommestad.

Tung post

Men Pekgul står kvar med sin kandidatur. Hon framhåller att hon är den kandidat som fått flest nomineringar från distrikten och att hon tycker att det är viktigt med en öppen process där ombuden får avgöra.

– Viktiga beslut ska inte fattas i slutna rum, säger hon.

Om Nalin Pekgul förlorar ordförandevalet i dag lämnar hon politiken och återgår till sitt jobb som sjuksköterska.

– Jag tänker inte bli proffstyckare som har åsikter om Socialdemokratin. Om jag förlorar lämnar jag politiken på central nivå men fortsätter i min egen S-kvinnoklubb.

Den som leder S-kvinnor får automatiskt en tung position inom Socialdemokratin, eftersom dess ordförande tar plats som adjungerad i S mäktiga verkställande utskott.