Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Polischef extraknäckte som knarkbaron

Narkotikapolis åtalas i knarkhärva i Finland

Uppdaterad 2020-02-28 | Publicerad 2018-11-21

Storskalig droghandel, ett lönnmord och 65 000 euro nedgrävda i en rabatt.

Det är huvudingredienserna i en härva runt Helsingfors narkotikapolis tidigare chef som extraknäckte som knarkbaron.

Nu står även hans chefer inför rätta.

Åtminstone ett ansikte är högrött då delar av Finlands högsta polisledning tar plats i Helsingfors tingsrätt – på de anklagades bänk.

– Man kan inte förutsätta att en polischef tar ställning till varenda fråga, bullrar en upprörd Jukka Riikonen, tidigare chef för Helsingforspolisen, då åklagaren frågar honom om härvan kring narkotikapolisens före detta chef Jari Aarnio.

Riikonen är numera pensionär, men hade under sin tid som polischef ett nära samarbete med Aarnio, som är dömd till sammanlagt tretton års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri.

Tunnor med hasch

Härvan kring den nu 61-årige Aarnio började nystas upp 2007, då Centralkriminalpolisen (CKP, ungefär motsvarande svenska Nationella operativa avdelningen, Noa) fick indikationer på att narkotikapolisen skyddade sina informatörer mot andra poliser och såg genom fingrarna med deras brottslighet. Två poliser fälldes, men Aarnio gick fri.

Men 2013 greps han av CKP, under utredningen av hundratals kilo hasch som smugglats till Finland i tunnor. Aarnio dömdes till tio års fängelse av Helsingfors tingsrätt för grovt narkotikabrott. Domen har överklagats till hovrätten, som ska fälla sitt avgörande i början av 2019.

En viktig del av bevisningen var de stora summor pengar som Aarnio av oklar anledning förfogade över, däribland 65 000 euro som enligt Hufvudstadsbladet hittades i en plasthink som var nedgrävd i hans trädgård.

Mutbrott och bedrägeri

Som lök på laxen dömdes Aarnio sommaren 2015 till ett år och åtta månaders fängelse för bland annat grovt mutbrott och grovt bedrägeri för sin inblandning i en korruptionshärva kring ett företag som sålt övervakningsutrustning till polisen. Hovrätten höjde sedan påföljden till tre års fängelse. Aarnio satt inlåst till i juni i år, då han släpptes fri.

Aarnio anklagas också för inblandning i mordet på Arlandarånaren Volkan Ünsal 2003, misstankar som kom fram så sent som i somras. Den tidigare narkotikapolischefen, som misstänks ha känt till mordplanerna men inte agerat, förnekar anklagelserna.

Trots den digra listan över brott han dömts för är Aarnio på fri fot i väntan på hovrättsdomen i fallet om grovt narkotikabrott.

Laissez-faire-kultur

Frågan som tingsrätten i Helsingfors nu ska ta ställning till är vilka inom den finländska polisledningen som kände till Aarnios enligt åtalet olagliga hantering av informatörer.

Enligt åtalet har de högsta polischeferna slarvat med just tillsynen av tipsarverksamheten, rapporterar den finländska nyhetsbyrån SPT. Detta faktum, i kombination med en laissez-faire-kultur inom Helsingfors narkotikapolis, ska ha gett Aarnio fria händer att ägna sig åt omfattande narkotikahandel vid sidan av polisjobbet, enligt tingsrättsdomen i fallet om grovt narkotikabrott.

Åklagaren kräver nu att de åtalade, många av dem höga polischefer, döms för tjänstebrott, skriver SPT.

Rättegången mot polisledningen väntas pågå till i vår, med slutpläderingar i månadsskiftet mars-april.

Finlands tidigare polisöverdirektör Mikko Paatero, som var en av de första att fatta misstankar om Aarnios förehavanden och 2009 beställde en utredning, slår ifrån sig anklagelserna om att han skulle ha känt till saken utan att agera.

– Sådan information har inte nått mig, säger han, enligt SPT.