Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

M och S nya mardrömssiffror

Publicerad 2014-05-23

Men FI ser ut att komma in

Moderaterna och Socialdemokraterna äts upp av de mindre partierna inför EU-valet.

Båda tappar sex procentenheter sedan förra mätningen från Dagens Nyheter/Ipsos – medan alla andra partier går framåt.

FI och SD ser ut att ta plats i parlamentet.

– Det är uppenbart att de stora partierna har stora problem, säger statsvetaren Marcus Oscarsson.

Moderaterna har nu alltså dykt ned med sex procentenheter till 16,5 procent enligt mätningen i maj utförd av Dagens Nyheter/Ipsos. Det är drygt två procentenheter under valresultatet 2009.

Socialdemokraterna har liksom M rasat med sex procentenheter ned till 24,9 procent. Det är dock 0,5 procent högre än i förra EU-valet.

Samtidigt har samtliga övriga partier, förutom Junilistan, gått framåt sedan april.

"18 procent vår utgångspunkt"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson låter hälsa via sms:

– Detta val handlar för vår del om att mobilisera så många väljare som möjligt. Det är så vi bidrar till att fler röstar och det kommer att bidra till fler moderata röster. De senaste valen har vi fått runt 18 procent och det är vår utgångspunkt. Våra valarbetare runt om i landet kämpar nu stenhårt för att bidra till att så många som möjligt går och röstar.

S-partisekreteraren Carin Jämtin väljer också att se det positivt:
– Vi har chansen att bryta valtrenden och öka jämfört med EU-valet 2009. Det hänger på att vi dessa sista timmar lyckas övertyga alla de som skulle rösta på oss i ett riksdagsval att också rösta i EU-valet. Det är avgörande om det är en socialdemokrat eller moderat som får representera Sverige i Bryssel, hälsar hon Aftonbladet via sms.

Bortser från plånboken

Marcus Oscarsson, statsvetare och valexpert, säger till Aftonbladet:

– Det är uppenbart att båda de två stora partierna har stora problem i valrörelsen. Det går överraskande svagt.

Enligt Oscarsson kan orsaken vara att svenskarna inser skillnaden mellan riksdags- och EU-val.

– När man ska rösta till EU-parlamentet bortser man från plånboksfrågor och skatter, utan tänker mer visioner.

Han tar upp två tydliga trender:

– Moderata väljare strömmar till Folkpartiet som är tydligare EU-parti, och även till KD som upplever en stor Lars Adaktusson-effekt. Från S strömmar väljare till FI som vill lyfta feminismen och även till MP eftersom klimatfrågan är så stor.

Stor kändiseffekt

Kändiseffekten tror Oscarsson inte är att förringa.

– 70 procent i en nylig undersökning kände igen Schyman, och det är ju enormt. Gudrun Schyman, Lars Adaktussion och Marit Paulsen är superkändisar. De är väldigt mediala. På det sättet kan man säga att svenska valet blir allt mer amerikaniserat "Name recognition" (namnkunnighet, reds anm) är en stor faktor i amerikanska valet och den blir allt större även i svenska.

Skillnaderna mellan opinionsläget i dag och valresultatet på söndag kan dock bli stora.

– Varenda människa jag träffat säger två saker: jag ska rösta på söndag, men jag har inte bestämt mig. Det kan bli dramatiska förändringar från opinionsmätningarna, det kan handla om 5-6-7 procent för en del partier och då gäller det vinna eller försvinna för de mindre.

Ödessöndag för C och KD

Oscarsson bedömer att Piratpartiet kommer att försvinna ur parlamentet och för Junilistan, som åkte ur redan förra valet, är det "god natt".

Hur mycket tror du resultatet i EU-valet påverkar riksdagsvalet?

– Man kan se på två sätt. Svenska väljare ser att det är stor skillnad på riksdags- och EU-valet. För M och S tror jag inte det är någon större fara även om de går bakåt nu. Däremot är det mer dramatiskt för C, KD och FI. Skulle KD eller C falla ur kommer det ge en förlorarstämpel, och jag skulle betrakta det som en katastrof för partiet. De hänger ju på gärdesgården även i riksdagsvalet.

– För FI är det tvärtom: skulle de ta sig in skulle det vara ett jättelyft, och väljarna skulle se att en röst på FI var inte bortkastad. FI kan se fram emot söndagen med spänning och förtjusning, medan för C och KD är det nog mer förfäran.