Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Carl Bildt till toppmöte om Irak och Ukraina

Publicerad 2014-06-22

Carl Bildt.

Den politiska oron är mycket stor i både Irak och Ukraina.

De konfliktdrabbade länderna står också högst upp på agendan när EU:s utrikesministrar träffas i morgon i Luxemburg.

Redan i kväll deltar utrikesminister Carl Bildt (M) i en informell middag för att bland annat diskutera extremistgruppen Isis:s framfart i Irak.

På torsdag beger sig statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till Bryssel för att föra Sveriges talan när EU:s stats- och regeringschefer träffas för toppmöte. De ska bland annat diskutera den infekterade frågan om vem som ska ta över på den mäktiga posten som EU-kommissionens ordförande efter portugisen José Manuel Barroso.

Men redan i morgon genomförs ett annat viktigt EU-möte på toppnivå. Det är rådet för utrikesfrågor, där medlemsländernas utrikesministrar deltar, som träffas i Luxemburg. Carl Bildt (M) deltar och är redan på plats i Luxemburg.

Flera konflikter ska diskuteras

På agendan står två områden i världen som just nu är drabbade av svåra interna konflikter, Ukraina och Irak. I Östra Ukraina har de blodiga oroligheterna inte lagt sig och Rysslands president Vladimir Putin har manat till dialog mellan den ukrainska regeringen och separatisterna. Men han har samtidigt sagt att ryska soldater ska vara redo för strid. Det hela sker kort efter att Ukrainas president Petro Poroshenko utropat en ensidig vapenvila i området.

Samtidigt har USA meddelat att man infört sanktioner mot separatistledare i östra Ukraina. Man har även hotat att tillsammans med Frankrike och Tyskland skärpa sanktionerna ytterligare mot Ryssland. Tidigare har EU vid flera tillfällen kritiserat Rysslands agerande i Ukraina och även infört sanktioner.

Ukrainas utrikesminister deltar

Deltar på mötet gör också Ukrainas nytillträdde utrikesminister Pavlo Klimkin som ska gå igenom den fredsplan som president Poroshenko offentliggjort.

Inför mötet skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg:

"Signalerna från Moskva vad gäller fredsplanen har knappast varit entydiga, även om man nu stött den vapenvila för de egna insatserna som president Poroshenko fattat beslut om. Avgörande är emellertid om Ryssland är berett att genom att kontrollera gränsen stoppa stödet med också tunga vapen till separatisterna."

Men EU:s utrikesministrar kommer också att diskutera extremistiska gruppen ISIS framfart. Den islamistiska gruppen, som kontrollerar delar av Syrien och Irak, har ryckt fram och det krigshärjade Irak står vid randen av ett inbördeskrig. Redan i kväll deltar Carl Bildt i en informell middag där frågan ska dryftas.