Fejkade bilolycka - la telefonkatalog på gaspedalen

Publicerad 2014-05-07

Försökte lura till sig 240 000 kronor från sitt försäkringsbolag

Kvinnan påstod att hon kört av vägen då hon väjt för ett rådjur.

Sedan lyckades hon kasta sig ur bilen innan den körde nerför en ravin och fattade eld.

Egentligen hade kvinnan iscensatt olyckan, med hjälp av en telefonkatalog.

Enligt en nyligen publicerad undersökning från Svensk försäkring och Larmtjänst är nästan hälften av de avslöjade bedrägeriförsöken riktade mot försäkringar inom motor och trafik. Ett exempel på detta är ett fall där en då 30-årig kvinna anmälde till sitt försäkringsbolag att hennes bil blivit totalförstörd efter en olycka. Kvinnan sa att hon väjt för ett rådjur och att bilen då kört av vägen. Hon hade själv lyckats kasta sig ur bilen innan den körde ner för en ravin och började brinna. Kvar av bilen fanns bara skrot.

Mycket hög hastighet

Då If:s utredare tillsammans med polisen undersökte platsen för olyckan kunde man på intilliggande träd och buskar se att bilen kommit i en mycket hög hastighet. Alla bilens dörrar var också stängda då den börjat brinna, vilket gjorde utredare och polis misstänksamma mot att kvinnan skulle ha kastat sig ut ur bilen.

Telefonkatalog på gaspedalen

Vid en närmare undersökning av bilen hittade man resterna av en telefonkatalog som placerats på gaspedalen. Man hittade även spår av brännbar vätska i bilen. Senare i utredningen upptäckte man också att bilen tidigare samma år legat ute till försäljning på Blocket och det bidrog till teorin att kvinnan skulle fejkat bilolyckan för att få ut de 240 000 kronorna på försäkringen. Kvinnan dömdes för försök till bedrägeri till villkorlig dom och dagsböter.