Sex döda får ingen gravplats

Uppdaterad 2014-06-25 | Publicerad 2014-06-24

Minst sex döda får inte begravas på ännu ett år.

Marken på Bromma nya kyrkogård är för hård för att gräva i.

– Det påverkar mycket att veta att ens anhörig inte är gravsatt ännu. Det blir en stress att inte få ett tydligt avslut i sin sorgeprocess, säger kyrkoherde Torbjörn Gustavsson.

Arbetet med Brommas nya kyrkogård skulle stå klar redan 2012. Men det drog ut på tiden. När anläggningen skulle besiktigas förra året visade det sig att marken inte gick att gräva i.

Ska vara klart 2015

Den var för hård. Nu ska kyrkogården vara färdig 2015. Fram till dess får anhöriga till sex avlidna vänta, skriver lokaltidningen Mitt i.

– Det är sorgligt med grusgårdar som växt igen och folk som väntar på gravplats, säger Torbjörn Gustavsson, kyrkoherde i Bromma församling.

Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning beklagar att arbetet dragit ut på tiden.

– Vi försöker tillmötesgå de anhörigas önskemål och är alla ledsna över att det här har drabbat dem, säger Karin Söderling vid Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning.

"Skattebetalarna drabbas inte"

Marken är hård för att det är dålig kvalitet på fyllnadsmassorna och att entreprenören SH Bygg använt för tunga anläggningsmaskiner.

– Det är oerhört olyckligt att maskinerna gått felaktigt över ytan, säger Magnus Lohe, marknadschef på SH Bygg.

Stockholms stads kyrkoförvaltning sitter just nu i förhandlingar med SH Bygg. Det är entreprenören och inte skattebetalarna som ska betala åtgärderna, enligt Karin Söderling.

Nu är området inhängnat och varje dag ser kyrkoherden Torbjörn Gustavsson hur ogräs och sly tar över.

– Det här ska vara en vacker plats där man kan sitta ned och reflektera. Inte fundera över varför det ser ut så här, säger han.

– Det hade varit bra både för de som vill ha sin viloplats där och för de som besöker Bromma kyrka. Jag vill ha en värdig och vacker invigning en dag.

ANNONS