Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

al-Sisi mot väntad seger

Publicerad 2014-05-29

Egyptens förre arméchef Abd al-Fattah al-Sisi ser som väntat ut att gå mot en övertygande valseger.

När rösterna i lite fler än hälften av vallokalerna räknats sent på onsdagskvällen hade han nått 92,2 procent, rapporterar Reuters med hänvisning till officiella källor. Valdeltagandet angavs av samma källor till 44,4 procent.

al-Sisis ende rival, vänsterpolitikern Hamdeen Sabbahi, hade fått 3,2 procent, medan 4,6 procent av rösterna deklarerats som ogiltiga.

Glest vid valurnorna

När resultaten började spridas syntes fyrverkerier på Kairos himmel och al-Sisi-anhängare körde längs gatorna i tutande bilar och med vajande egyptiska flaggor. Runt 1 000 personer samlades på Tharirtorget där folkets uppror mot dåvarande president Mubarak startade 2011.

Egyptierna hade getts en tredje valdag för att öka på de två första dagarnas skrala deltagande på 37 procent. Trots detta var det fortsatt glest vid valurnorna och förlängningen av valet ses av många som ett sätt att ge förre arméchefen al-Sisi legitimitet för posten.

Bojkott mot valet

Valmyndigheterna skyllde på värmeböljan och hänvisade till att fler röstade sent på tisdagskvällen när det var svalare, rapporterar al Jazira.

Varken al-Sisis eller Sabbahis organisationer var nöjda med beslutet om en förlängning.

Medlemmar i Muslimska brödraskapet bojkottade valet.