Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Omröstning kan tvinga Miljöpartiet ur flyktinguppgörelsen

Publicerad 2015-11-27

Flyktinguppgörelsen mellan regeringspartierna har sänt en chockvåg genom de miljöpartistiska leden.

I största hemlighet pågår nu ett intensivt arbete för att få till en medlemsomröstning som kan spräcka uppgörelsen, skriver Dagens industri.

”Jag är skeptisk till idén om en medlemsomröstning”, säger Jon Karlfeldt (MP) till Aftonbladet.

Miljöpartiet har sedan regeringens uppgörelse om flyktingpolitiken fått massiv kritik. Många medlemmar har öppet tagit avstånd från beslutet att drastiskt minska flyktingmottagandet.

Och missnöjet kokar nu under ytan. Det avslöjar Dagens industri, som fått uppgifter om att det bakom kulisserna pågår ett intensivt arbete för att få till en medlemsomröstning.

Syftet uppges vara att tvinga Miljöpartiets ledningen ur överenskommelsen.

Tror på en nära stundande omröstning

– Uppgörelsen går fullständigt på tvärs med allt vi har sagt och lovat tidigare, säger den tidigare riksdagsledamoten Lage Rahm till DI.

Rahm är aktiv i MP i Göteborg. Enligt tidningen är han en av dem som arbetar för att få till en omröstning i frågan.

För att få till en medlemsomröstning krävs att 10 procent av av medlemmarna ställer sig bakom kraven, något Lage Rahm anser att det finns ett stort stöd för. Han och övriga kritiker uppges nu förbereda en namninsamling och tror på en nära stundande omröstning.

Riskerar riva upp hela överenskommelsen

Dagens Industri uppger att de under gårdagen varit i kontakt med flertalet medlemmar som samtliga ger uttryck för att partiet befinner sig i ett besvärligt läge.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Magda Rasmusson, har sedan flyktinguppgörelsen hållit låg profil, men skriver i ett sms till DI:

”Vi är ett parti som har fattat ett mycket tungt beslut. Nu är en av våra viktigaste uppgifter att jobba ännu hårdare för att kunna öka kapaciteten i mottagandet och visa varför det gör skillnad att vi sitter i regeringen.”

Om en omröstning skulle bli verklighet och medlemmarna säger nej till flyktinguppgörelsen innebär detta att det i praktiken blir omöjligt för Miljöpartiets ledning att hålla fast vid det omstridda beslutet, uppger Rahm.

”Förstår att det finns ett intresse”

”Jag är skeptisk till idén om en medlemsomröstning. Vi förstår att det finns ett intresse bland många medlemmar att påverka i de här frågorna”, skriver partistyrelsens sammankallande Jon Karlfeldt (MP) i ett sms till Aftonbladet.

Vidare hänvisar han till partikongressen i maj och pågående samtal med ungdomspartiet.

”Partistyrelsen för just nu en dialog bland annat med Grön ungdom om hur ämnet ska kunna lyftas på bästa sätt där.”

Även den miljöpartistiska riskdagsledamoten Jakop Dalunde kommenterade under fredagskvällen nyheten på Twitter:

”Tror inte på medlemsomröstning. Beslut är fattat, även om jag var emot det. Nu behövs fokus på kapacitetsutbyggnad.”