Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Flyktingar syr ihop sina munnar i protest

Publicerad 2015-11-25

Flyktingar från ”fel länder” stoppas vid gränsen till Makedonien.
En grupp har därför hungerstrejkat i flera dagar – och syr nu ihop sina munnar i protest.

”Döda oss eller rädda oss”, är deras budskap.

Den grekiska byn Idomeni ligger nära gränsen till Makedonien och har länge varit en port på vägen norrut för hundratusentals flyktingar på väg till Västeuropa. Men i förra veckan blev det tvärstopp.

Sedan dess har en grupp flyktingar hungerstrejkat på gränsen mellan Grekland och Makedonien för att de inte får passera gränsen. Nu har flera flyktingar sytt ihop sina munnar i protest och ber förtvivlat om hjälp. ”Döda oss eller rädda oss”, är deras budskap.

Minst sex iranier har sytt ihop sina munnar, i hopp om att Makedonien ska öppna gränsen och låta dem passera till Västeuropa.

En av hungerstrejkarna är ingenjören Hamid, 34, från Iran. Han har sytt ihop läpparna med nylontråd och meddelar att han vill fly till ”ett fritt land i världen”.

– Jag kan inte åka tillbaka, då blir jag hängd, säger han till till Reuters.

Brott mot asylrätten

Det är framförallt flyktingar från exempelvis Nordafrika, Libanon, Bangladesh, Pakistan eller Iran som hungerstrejkar vid gränsen. Bakgrunden är Makedoniens beslut i förra veckan, bland annat med anledning av terrorattackerna i Paris, att bara tillåta flyktingar med medborgarskap i Syrien, Afghanistan eller Irak att passera gränsen. Resten kallas för ”ekonomiska migranter” och det är de här människorna som nu hamnat i ingenmansland och inte kan kan ta sig vidare.

Flera människorättsgrupper har ifrågasatt agerandet och menar att asyl borde beviljas beroende på meriter, inte på nationalitet.

– Att klassa hela nationer som ekonomiska migranter är inte en princip som erkänns i internationell rätt, säger Rados Djurovic, chef för ett asylcenter med bas i Belgrad.

– Vi riskerar att bryta mot de mänskliga rättigheterna och asylrätten, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

”Saknar all logik”

Enligt polisen har endast 2 900 flyktingar tagit sig till Makedonien under dygnet måndag till söndag. Det är 6 000 färre än dagen innan.

Även FN:s flyktingorgan UNHCR säger att det är fel att ta asylbeslut baserat på personers nationalitet.

– Detta med att införa restriktioner och resa murar för att hålla terrorister borta när terroristerna redan finns i deras länder saknar all logik. Att definiera flyktingstatus efter nationalitet trotsar varenda konvention, säger Ketty Kehayioylou, UNHCR:s talesperson i Aten, till The Guardian.

Följ ämnen i artikeln