Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Välj rätt cykel i vår

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-25

I år vill vi ha praktiska cyklar utan finesser

Vårens cykel ska vara bekväm och praktisk, så enkel som möjligt och gärna utan växlar.

Färgen ska vara traditionellt röd, blå eller svart, inte skrikigt orange.

UT och cykla Solen värmde Sverige igår och det är dags att ta fram cykeln igen. Eller skaffa en ny. Bland vårens nyheter finns en dragning åt det traditionella men cyklarna är tillverkade i toppmoderna material.

Vårdagjämning, bar asfalt och sol som tittar fram ibland. Dags att plocka fram gamla cykeln. Eller köpa en ny.

Bland vårnyheterna märks en dragning åt det traditionella.

Många modeller är robusta slitcyklar som inte bjuder på några tekniska finesser. Avskalade och funktionella ska de vara, vare sig de är till för motion eller för att trampa till jobbet.

Kedjor som inte rostar

Men de är tillverkade i toppmoderna material, har zinkbehandlade kedjor som inte rostar eller kletar olja på kläderna och de har skärmar i polykarbonatplast som går att böja hur som helst.

Något som nästan helt försvunnit är de låga styrena som ger en framåtlutad stil, nu vill vi sitta upprätt.

Cykel utan skärmar

Den mest spektakulära cykeln började dyka upp i Sverige förra året - Beach Cruisern. Den har inga skärmar och passar därför inte när det är blött ute. Den har inga växlar och går därför inte så snabbt. Med styre i chopper-stil passar den bäst till att bara att glida fram med en het sommardag. Väldigt snygg men ganska opraktisk.

Barnens cyklar är strängt uppdelade i pojk- och flickcyklar. Tjejerna väljer 80-talsinspirerade rosa och vita, killarna vill ha tuffa mountainbikes utan pakethållare och skärmar.

Elin Jansdotter