”Sluta spela tv-spel”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-27

Littorin vill höja kraven för unga att få socialbidrag

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) vill öka trycket på unga som driver omkring utan att varken jobba eller plugga.

Ett sätt är att höja kraven för att få socialbidrag.

– Man får nog anstränga sig lite för att få försörjningsstöd, sade Littorin vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

Han pekade på att omkring 100 000 unga i åldrarna 16–24 år varken pluggar eller arbetar. Littorin varnade för att hälften av dem riskerar att hamna i långvarigt utanförskap om inget görs. Ett problem är dock att det är svårt att få information om hur gruppen ser ut.

– Det är en salig blandning. Några är sjuka, några sitter hemma och spelar TV-spel förmodligen, och några reser. Det är svårt att få grepp om dem, säger Littorin.

Viktig utmaning

Han anser att åtgärder för den gruppen är en av de viktigaste utmaningarna de närmaste åren. Littorin ser tre typer av åtgärder som kan bli aktuella. En är att förbättra informationen mellan kommunen och Arbetsförmedlingen, så att jobbinsatser kan riktas mot de berördas ungdomarna. Enligt ministern så sätter sekretessregler stopp för att kommunen lämnar över individakter till Arbetsförmedlingen. Han vill därför prova ett system för informationsöverlämning som finns i Danmark.

Littorin vill också införa fler morötter och menar att det måste löna sig mer för de unga att gå till Arbetsförmedlingen. Samtidigt kan han tänka sig att det behövs ställas hårdare krav på aktivitet för att kommunerna ska betala ut socialbidrag. Littorin är inte säker på att sådana krav i dag ställs i alla kommuner.

Höja taket

Inför nästa mandatperiod kan Littorin också tänka sig att diskutera både en höjning av taket i a-kassan och en höjning av garantibeloppet för arbetslösa, om det finns utrymme för sådana reformer i statsbudgeten. Om det läget uppstår så tycker han att en höjning av garantibeloppet är mest angeläget. Beloppet är i dag 320 kronor om dagen för de som inte kvalificerat sig för a-kasseersättning. Det kan till exempel handla om unga som precis kommit ut i arbetslivet.

– Fördelningspolitiskt är det mest träffsäkert. Man måste ha råd att äta och leva, säger Littorin

Han tycker inte att det strider mot regeringens arbetslinje, att det ska löna sig mer att arbeta, om garantibeloppet höjs.

– Det kommer fortfarande att löna sig att gå till ett arbete, säger Littorin.

TT

ANNONS