Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Chipstillverkare tvingades lägga ner produktionen

Potatisbristen kan hota fredagsmyset

Publicerad 09.20

Chipstillverkare larmar om att det kan bli brist på chips till fredagsmyset.

Det är kanske inte räfflande nyheter och man bör väl ta det med en nypa salt.

Men faktum kvarstår:

Det kan bli chipsbrist.

Följ ämnen

Det handlar förstås om pluggen, att det i grunden är brist på potatis. Och det tunga regnet som föll förra hösten, för chips görs på fjolårets potatis.

Nu larmar chipstillverkare om bristen, rapporterar P4 Gotland.

– Det var inte bara chipspotatisen, utsädesvolymerna blev också reducerade. Det fanns en utsädesbrist här i våras, man har verkligen letat i alla vrår för att hitta alla utsäden som har gått att sätta, säger Lars Andersson, platschef på OLW:s potatislager, till radiokanalen.

I år har en tiondel av skörden regnat bort.

Fick avbryta produktionen

Potatisbristen har redan lett till problem för chipstillverkare. Till exempel har Gotlandschips tvingats lägga ner sin produktion i ett par veckors tid.

Förra året klarade företaget sig med tillgången på potatis, med stöttande import under en månad. Men det kan bli fler.

– Om det är så att vi får en svagare skörd här i år, vilket vi inte vet än, så kan det absolut vara tal om det, säger han.

Brist sedan förra säsongen

Men Potatisodlarnas ordförande Roger Nolsa är inte bekymrad.

– Det där tar jag nog med en nypa salt. Nyheten bygger på någon liten lokalproducent som inte får tag på råvara för tillfället. Det är inte alls konstigt, för det har varit råvarubrist sedan hela förra säsongen. Det här har varit ett problem länge, säger han.

Han menar att det är oklart om hur årets skörd blir, det kan man säga först vid skörden i höst, i oktober.

”Ruttnade bort”

Och trots att potatisen kom i jorden senare än normalt, eftersom det var en kall vår, har potatisen växt ikapp, hävdar han.

– Fjolåret var speciellt med extremvädret som berodde på klimatförändringarna, de påverkar ju odlingen mycket. Då var det för blött, fälten dränktes och potatisen ruttnade bort. Så var det i Örebro bland annat. I år är tio procent av skörden i Halland dränkt och borta. Det kan bli extrem chipsbrist, men det är för tidigt att säga.