Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

USA:s araber kan avgöra valet – han värvar åt Trump

Publicerad 2024-10-24 05.45

Inför valet 2020 vågade han inte göra politisk reklam.

Nu tronar en Trumpskylt vid den libanesisk-amerikanske affärsmannen Mike Hachams hus i Dearborn.

– I grunden är vi arabamerikaner konservativa, säger Hacham, lokal ledare för gruppen Arab Americans for Trump i vågmästarstaten Michigan.

– Det är lättare att övertala folk nu. I slutet av sommaren hade jag 100 Trumpskyltar, nu finns bara några få kvar.

Mike Hacham äter melon i sitt prydliga vardagsrum samtidigt som han redogör för sin position inför presidentvalet. Han är uppvuxen i Dearborn, i en företagarfamilj som invandrat från Libanon. Konservatismen har funnits med från början, både när det gäller ekonomin och sociala frågor som samkönade äktenskap. Att krig rasar i Mellanöstern, att Joe Biden och Kamala Harris ”inte har koll på världen”, bidrar till hans ställningstagande.

– Man måste säga ifrån när folkmord sker, säger han, syftande på Israels krigföring i Gaza.

– Om Trump varit president hade vi inte varit i den här situationen.

Glöm medelklassen?

Trots engagemanget för att få Donald Trump vald säger sig Hacham inte vara ”Trumpist” i första hand, utan republikan. Och han är sakpolitiskt inriktad.

– Om Demokraternas politik är bra stödjer jag den. Men nu är allt för dyrt: bensin, mat, bostäder. Om Kamala vinner valet kan vi glömma medelklassen.

I Dearborn utanför Detroit bor en av USA:s största befolkningar med ursprung i arabvärlden. Att Trump under sin tid som president fattade det känsliga beslutet att flytta USA:s Israelambassad till Jerusalem samt införde inreseförbud från vissa muslimska länder påverkar inte hans och grannarnas bild av expresidenten, säger Hacham.

– Trump är affärsman och anpassar sig för att få till olika ”dealar”. Han kan förhandla. Och till skillnad från Biden har han ingen nära relation till (Israels premiärminister) Benjamin Netanyahu.

Urholkat stöd

Mike Hachams engagemang kan få stora konsekvenser för valutgången.

2020 röstade nära 70 procent av Michigans omkring 300 000 amerikaner med ursprung i arabvärlden på Joe Biden. Men stödet har urholkats, främst på grund av Vita husets stöd till Israel under krigen i Gaza och mot Hizbollah i Libanon.

Om Hacham kan övertyga sina grannar att inte enbart följa den så kallade Uncommitted-rörelsen och rösta blankt, utan att faktiskt stödja Trump, löper Demokraterna stor risk att förlora vågmästarstaten som är en del av partiets blå ”brandvägg”.

Sker det är sannolikheten hög att Trump får flytta in i Vita huset i januari. För fyra år sedan var Joe Bidens segermarginal här totalt 154 000 röster.