Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

FN riktar hård kritik mot valet i Venezuela

TT-AP

Publicerad 2024-08-14 05.32

Familjemedlemmar till personer som greps under demonstrationer mot resultatet i det venezuelanska valet deltar i en manifestation i Caracas. Arkivbild.

En FN-expertpanel som observerat valet i Venezuela kritiserar det i skarpa ordalag.

Valet saknade ”grundläggande transparens och integritet som är avgörande för att hålla trovärdiga val”, enligt panelen.

Gruppen bestående av fyra personer, som skickats på uppdrag av FN:s generalsekreterare António Guterres, befann sig i Caracas i över en månad inför valet den 28 juli. Den var en av få oberoende externa observatörer som bjudits in av presidenten Nicolas Maduro och hans regering.

FN-gruppen berömde det logistiska genomförandet av valet – men riktade skarp kritik mot valkommissionen CNE och dess beslut att tillkännage Maduro som vinnare, utan att uppvisa detaljerade valresultat från landets 30 000 vallokaler.

Enligt organisationen är tillvägagångssättet utan motstycke i moderna, demokratiska val.

”Det hade en negativ inverkan på förtroendet för resultatet som meddelats av CNE bland en stor del av de venezuelanska väljarna”, sade FN:s experter i ett uttalande.

Kritiken liknar den som tidigare kommit från en annan oberoende valobservatör, amerikanska Carter center, som tidigare sagt att de inte kunde verifiera CNE:s resultat.

Oppositionen i Venezuela har uppgett att protokoll insamlade direkt från över 80 procent av vallokalerna visar att deras kandidat Edmundo González Urrutia i själva verket vann stort.

FN:s expertpanel går inte så långt som att validera oppositionens påståenden om att González Urrutia vann – men de säger att de protokoll som oppositionen publicerat verkar vara äkta.