Israels hot: Kan starta krig i Libanon

Publicerad 2024-06-19

Anders Persson forskar på Israel-Palestinakonflikten.

Israel trappar upp sin retorik mot Hizbollah – men gruppens ledare säger att de inte vill ha ett storskaligt krig med Israel.

Ett krig i Libanon går inte att utesluta menar experten Anders Persson.

Men det kan bli svårt för Israel att ta sig an Hizbollah.

Under tisdagen släppte islamistiska gruppen Hizbollah drönarfilmer som påstås visa gruppens övervakning av hamnstaden Haifa, i Israel.

Redan i november hävdade Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah att gruppen hade skickat övervakningsdrönare över Haifa. Under de senaste dagarna har drönarattacker från både Israel och Hizbollah ökat, men efter publiceringen av Hizbollahs video har Israel eskalerat i sin retorik.

"Vi närmar oss det ögonblick då vi beslutar oss för att ändra spelreglerna mot Hizbollah och Libanon," sa Israels utrikesminister Israel Katz i ett uttalande på X.

Under tisdagen ska israeliska generaler ha godkänt en plan för en offensiv i Libanon.

Under onsdagseftermiddagen kom flera uttalande från både Israel och Hizbollah. Parterna verkar båda redo för en militär konflikt, men det är oklart när en storskalig sådan kommer utbryta.

Inte omöjligt med krig

Om det kommer att utbryta ett krig mellan Hizbollah och Israel är en av sommarens viktigaste frågor, menar Anders Persson, docent på Linnéuniversitetet.

Hizbollah anslöt sig till Israels krig redan dagen efter Hamas attack den 7 oktober. Men vad parterna själva vill åstadkomma är mer oklart menar Persson.

– Hizbollah är som en svart box som inte går att se igenom.

Han menar även att det i Israel finns delade meningar om tillvägagångssätt.

– En del föredrar en militär offensiv för att göra slut på det hot som Hizbollah utgör för norra Israel, andra föredrar ett diplomatiskt initiativ.

En israelisk flagga nära gränsen mot Libanon.

De två möjliga scenarier

Om ett krig bryter ut kommer Israel att stå inför en svår utmaning.

– Hizbollah är ju det man kallar för världens starkaste substatliga aktör. Hur ett sådant krig ska lyckas när Israel inte kan lyckas besegra Hamas, det är svårt att se.

Anders Persson tror att om det blir ett krig kan det utvecklas på två sätt.

Det ena scenariot är ett ”begränsat” krig som håller sig i delar av södra Libanon. I det andra scenariot blir det ett fullskaligt krig som kan bli ett mycket svårare och större krig än det som pågår i Gaza nu, menar Persson.

– Jag tror att det har potential att dra in massa regionala aktörer: Iran, Syrien, olika miliser kors och tvärs.

Men kan Hizbollah mäta sig med Israel militärt?
– Både ja och nej. Å ena sidan är Israel överlägset i eldkraft men Hizbollah är som sagt en av världens starkaste icke-statliga aktörer.

Benjamin Netanyahu.

Svår terräng för Israel

Israels erfarenhet och förutsättningar i Libanon är väldigt dåliga efter flera tidigare krig i landet, det senaste så sent som 2006.

Terrängen i Libanon är mycket svårare än i Gaza för Israels militär, landet befinner sig dessutom i en ekonomisk kris och ett riktigt ledarskap saknas i landet. Det, i kombination med stora erfarenheter av krig, gör Libanon till ett problematiskt land att ge sig på, menar Anders Persson.

Anders Persson menar att det finns en påtaglig risk för ett krig i Libanon.

– Sen om den risken är 30, 50 eller 70 procent är svårt att säga.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln