Kenyas president drar tillbaka lagförslag

TT-AFP

Publicerad 2024-06-26 08.41

Kenyas president William Ruto drar tillbaka ett lagförslag om skattehöjning efter tisdagens demonstration där över 20 människor dödades.

– Folket har talat, säger presidenten vid en pressträff.

Från onsdagsmorgonen var polisnärvaron stor runt parlamentet i Nairobi, där lukten av tårgas fortfarande dröjde kvar, enligt en AFP-reporter på plats. Skräp och bråte röjdes undan efter sammandrabbningarna.

Flera tusen människor, de flesta studenter, tog sig under tisdagen förbi polisbarrikader och in i parlamentsbyggnaden som sattes i brand. Regeringen skickade under kvällen ut militär för att hjälpa polisen att hantera situationen.

Händelserna direktsändes i tv.

Beklagar dödsfallen

Minst 22 människor dödades under protesterna, uppger statsfinansierade Kenyas nationella kommission för mänskliga rättigheter (KNCHR), som lovar en utredning av händelserna.

– Vi har registrerat 22 dödsfall … vi kommer att inleda en utredning, säger organisationens ordförande Roseline Odede, och lägger till att 19 av dem dött i huvudstaden Nairobi.

Landets president Ruto medger att lagförslaget orsakade ett ”utbrett missnöje”, och beklagar dödsfallen under protesterna. Han uttrycker även sina kondoleanser till de anhöriga.

”Galenskap”

En av demonstrationernas organisatörer kallar presidentens tillbakadragande för en PR-kupp:

”Förslaget har dragits tillbaka men hur ska du få de döda tillbaka?” skriver Hanifa Adan på X.

En polis vid de trasiga polisbarrikaderna utanför parlamentet säger på onsdagsmorgonen att han såg det som hände i tisdags på tv.

– Det var galenskap, vi hoppas att det blir lugnt i dag, säger han.

Demonstrationerna inleddes förra veckan, då tusentals människor marscherade i protest mot en kontroversiell skattehöjning. Motståndet har till stor del letts av unga kenyaner.