Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Försommarvärmen på ingång – varma temperaturer i hela landet

Publicerad 2024-05-10

Långhelgen ser ut att bli varm och härlig.

Till nästa vecka kan vi vänta oss upp mot 20–25 grader även i norr.

– Nu är vi på frammarsch och vi kommer se den meteorologiska sommaren sprida sig fort, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Inledningen av maj månad har varit lite kallare än vanligt i östra delarna av Norrland och i ostligaste Svealand.

Starka vindar och snålblåst har gjort att det känts kallt för att vara maj och många längtar säkerligen efter att få ta av sig de fodrade jackorna.

Prognosen visar att den önskningen nog snart uppfylls.

– Det ser lovande ut för nästa vecka. Först såg det ut som att det skulle fortsätta med kalla temperaturer men sen ändrades prognosen tvärt och nu ser det ut som att vi får första försommarveckan faktiskt, säger Lasse Rydqvist.

Under tisdag och onsdag bildas ett omfattande lågtryck utanför USA:s ostkust och tar en nordlig bana mot Island, vilket innebär ordentlig värme för oss, enligt Lasse Rydqvist.

Varmt även i norr – snösmältning

Samtidgigt växer ett högtryck in från brittiska öarna och redan nu på söndag färdas varmluft in över landet. Temperaturen letar sig upp mot 20 grader och nästa vecka stiger den ytterligare.

– Även i Norrland kan vi räkna med varmare väder. Det kan bli upp till 20-25 grader. Så man kan verkligen säga att vi är på frammarsch nu och i rätt riktning. Vi kommer se den meterologiska sommaren sprida sig fort.

Snön som ligger kvar kan börja smälta till stor del under nästa vecka, vilket eventuellt kan leda till höga flöden i norr.

– De hade en del problem i Tornedalen förra året och man kan förstår om de är lite bekymrade över om det skulle bli någon repris i år. Man har flaggat lite grann för att vårfloden kan ställa till det även i år. Men de är kanske kanske lite mer förberedda.

Lasse Rydqvist, meteorolog

Bakslag eller ej?

Enligt Lasse Rydqvist kan vi dock inte var helt säkra på att det inte sker något bakslag vädermässigt i norra delarna av landet.

Men i södra delarna av landet behöver man inte vara lika orolig för bakslag. Framförallt i sydvästra Sverige kommer det vara fortsatt varmt.

– Det blir betydlig varmare och det är en drastisk skillnad från hur det såg ut förra veckan. Hela Sverige kommer få se en försommar, säger Lasse Rydqvist.

Följ ämnen i artikeln