Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Vittnar om fasan: Män bjöds in för att våldta

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-09-05 13.41

Under tio års tid drogade Dominique Pélicot sin fru och bjöd in män för att våldta henne. Rättegången om övergreppen skakar Frankrike.

– De behandlade mig som en trasdocka, säger Gisèle Pélicot när hon för första gången vittnar i rätten i franska Avignon.

Gisèle Pélicot hade börjat glömma saker. En morgon vaknade hon i panik med en ny frisyr.

– Hon kunde inte förstå hur det hade gått till, så hon gick till sin frisör som sade att hon hade varit där dagen innan, säger 72-åringens advokat Stéphane Babonneau till The Guardian.

Paret Pélicots tre barn misstänkte att mamman hade blivit dement. Först 2020, sedan Dominique Pélicot gripits för att ha fotograferat kvinnors skrev i en butik, får de veta sanningen.

I rättssalen i Avignon på torsdagen beskriver Gisèle Pélicot ögonblicket i november 2020 som att hennes ”värld rasade samman”, rapporterar franska AFP. På bilderna som utredarna visade henne låg hon orörlig på en säng medan olika män förgrep sig på henne.

– De behandlade mig som en trasdocka, säger hon i rätten.

Nästintill medvetslös

Bevismaterialet består av tusentals bilder och filmer som visar hur över 70 olika män våldtar den märkbart neddrogade Pélicot. Männen, som bjöds in till parets hem i Mazan via en webbsajt, fick följa strikta regler: de fick inte prata högt, inte bära parfym eller lukta tobak, och fick ta av sig kläderna i köket.

Vissa av dem fick vänta på en parkeringsplats medan drogerna som maken gett sin fru verkade. Först när Gisèle Pélicot var så gott som medvetslös fick de komma in, rapporterar AP.

Dominique Pélicot och 50 andra män – de som kunnat identifieras utifrån bildmaterialet – står nu inför rätta för övergreppen. De åtalade är i åldrarna 22 till 70 – bland dem en tidigare polis, en kommunpolitiker, en brandman och en journalist.

Gisèle Pélicot packade två väskor och lämnade sin man så fort hon insett vad som hänt. Sedan dess känner hon sig identitetslös, säger hon i rätten.

Vill att folk ska veta

Hennes exmake har till stora delar erkänt.

– Jag sövde henne, bjöd ut henne och filmade, sade 71-åringen under häktningstiden.

Rättegången är öppen för allmänheten på uppmaning av Gisèle Pélicot, som också gått med på att hennes namn och bild publiceras.

– Hon vill att folk ska veta vad som hände henne och tycker inte att hon har någon anledning att gömma sig, säger Stéphane Babonneau enligt The Guardian.

Fallet har rört upp starka känslor i Frankrike. Sedan rättegången inleddes i måndags har kvinnor klädda i svart demonstrerat mot våld mot kvinnor utanför domstolen i Avignon.

Rättegången väntas pågå i fyra månader. Flera av de åtalade riskerar 20 års fängelse för grov våldtäkt.

ANNONS