Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Två döms för uppmaningar att mörda Geert Wilders

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-09 20.01

Den islamfientlige politikern Geert Wilders har hotats. Arkivbild.

Två pakistanska politiska och religiösa ledare har dömts i sin frånvaro för att ha uppmanat till mord på den nederländske islamfientlige politikern Geert Wilders. Ingen av de åtalade infann sig i rätten – eller befinner sig i landet.

Domstolen finner Muhammad Ashraf Asif Jalali skyldig till att ha försökt uppmana till mord på Wilders med ett uttalat terrormotiv. Han döms till 14 års fängelse. Den andra åtalade, Saad Rizvi, döms för hot och uppmaning till mord till fyra års fängelse, två år mindre än åklagaren yrkat på. Hans straff blir lägre än Jalalis, då hans inlägg i sociala medier inte anses falla inom ramen för terrorbrott.

De två männen befinner sig i Pakistan och enligt nederländska myndigheter är det låg sannolikhet att Pakistan kommer att lämna ut dem. Åklagare i fallet säger att uppmaningar till pakistanska myndigheter om att hjälpa till inte har hörsammats.

Det är inte första gången pakistanska män döms för hot mot Geert Wilders. I fjol dömdes den förre pakistanske cricketspelaren Khalid Latif till tolv års fängelse för att ha utlyst en belöning till den som mördar Wilders. Och 2019 greps och dömdes en annan pakistansk man för att ha planerat en terrorattack med Wilders som måltavla.

Geert Wilders är partiledare för det främlingsfientliga Frihetspartiet (PVV). Partiet fick flest röster i det nederländska valet i maj, men för att få majoritet bakom en regering tvingades han i förhandlingarna gå med på att stå utanför regeringen.