SMS-banken: SVT:s ränta är 352 313 %

Publicerad 2012-09-13

Folkia slår tillbaka efter det kritiska inslaget

Det är SVT som är den värsta ockraren, säger Folkias VD i en helsidesannons i Metro i dag. Men public service-företagen sågar utspelet:

– Det är fullständigt uppåt väggarna, säger Carl-Gustav Johansson, ekonomichef på Radiotjänst.

Förra veckan granskade SVT lånebranschen och kom fram till att instituten som erbjuder så kallade sms-lån tar ut räntor på upp till 23 000 procent.

Nu slår branschen tillbaka.

I en helsidesannons i dagens Metro skriver Folkias grundare och VD, Hördur Bender, i en text med rubriken "Öppet brev till SVT" att det är tv-företaget som är den värsta ockraren.

"Svindlande årsränta"

 Bankchefen skriver att Radiotjänst, som driver in avgifter åt public service-företagen SVT, SR och UR, är en "lukrativ affär":

"Radiotjänst fakturerar oftast TV-licensen kvartalsvis då den kostar 519 kr per kvartal och har rätt att ta ut högre påminnelseavgift än vad som är brukligt, första gången 75 kr.

Påminnelseavgiften måste betalas inom 15 dagar och ger därmed en effektiv årsränta på det förfallna beloppet på 2 569%. Om du inte betalar i tid får du en extra påminnelseavgift på 207 kr och ytterligare 15 dagars betalningstid vilket ger en effektiv årsränta på svindlande 352 313%. Sedan går ärendet till Kronofogden för indrivning."

SVT och Radiotjänst: Helt fel

Eva Landahl, chef för SVT:s Aktuellt, tycker att Folkia slår snett.

– Brevet är ställt till fel företag, det är ju Radiotjänst som har hand om avgifterna. Folkia har inte riktigt förstått hur det fungerar med licensen, säger hon.

Och på Radiotjänst är man än mer oförstående.

– Vi lånar ju inte ut några pengar, så jämförelsen är fullständigt uppåt väggarna. Jag förstår inte hur de kan jämföra påminnelseavgift med ränta. Det är inte relevant över huvud taget, säger ekonomichefen Carl-Gustav Johansson.

Han menar att Folkia med sin annons medvetet lurar läsarna.

– De blandar ihop begreppen och förleder människor. Alla företag som fakturerar tar ut förseningsavgift om man inte betalar i tid, det är absolut inget konstigt med det.

Politisk fråga

Ekonomichefen säger också att det yttersta ansvaret varken ligger på SVT eller Radiotjänst, utan politikerna.

– Det är riksdagen som bestämt nivån på avgifterna. Så det är många fel i den annonsen, säger Carl-Gustav Johansson.