Kopternas nya påve valdes i dag

Publicerad 2012-11-04

En altarpojke med förbundna ögon kommer valde en av tre kandidater.

Nu har Egyptens koptiska minoritet fått en ny påve – biskop Tawadros, 60.

I mars dog påven Shenouda III efter att ha varit kopternas överhuvud i fyra decennier. I dag valdes den 118:e påven, skriver VG.

Drog lapp

De tre kandidaterna, biskoparna Rafael, 54, och Tawadros, 60, och munken Rafael Ava Mina, 70, hade valts ut av 2 500 kopter.

Deras namn skrevs på tre lappar som sedan lades i en genomskinlig låda i Sankt Markus koptisk-ortodoxa katedral i Kairo. Enligt tradition valde sedan en pojke med förbundna ögon en av de tre kandidaterna genom att dra en av lapparna.

Nu är det klart – biskop Tawadros, 60, valdes till ny påve, skriver AP.

Pojken som drog lappen med hans namn är en av tolv altarpojkar, mellan fem och åtta år gamla, som i går blev utvalda av fader Pachomius.

Har kritiserats

Kopterna är den största inhemska kristna befolkningen i Mellanöstern och utgör omkring tio procent av Egyptens runt 85 miljoner invånare.

Kyrkan har traditionellt störst stöd bland kopter på landsbygden. Vissa troende i de stora städerna har dock kritiserat den för att vara för konservativ och otidsenlig. Bland annat startades en grupp som arbetar för att förbudet mot skilsmässa mellan kopter ska tas bort.

Hotade till livet

Egyptens islamistiska president Muhammad Mursi har lovat att vara en ledare för alla egyptier oavsett vilket religion de tillhör, men mer extrema islamister, salafister, pratar nedlåtande om kopterna och har krävt att de ska betala en speciell skatt, jizya, som tidigare avkrävdes kristna som levde under muslimskt styre.

I slutet av oktober skadades fem kopter i sammandrabbningar med muslimer som spärrat vägen för dem på väg till en kyrka på landsbygden söder om Kairo.

I början av oktober besköts ett hus som tillhör kopter med automatvapen i Rafah i Sinaiöknen. Dagen innan hade president Mursi varit i Rafah för att lugna och försäkra kristna familjer som flytt från Rafah till el-Arish, efter att ha hotats till livet av islamister, att det var säkert att återvända.