Gangstern sprängde sig ut ur fängelset

Publicerad 2013-04-15

Genom att spränga sönder fängelsets dörrar kunde fången ta sig ut – till friheten.

Den ökände rånaren Redoine Faid jagas nu av över hundra poliser i Frankrike efter den spektakulära rymningen.

Redoine Faid beskrivs som en av de mest notoriska och fruktade rånarna i Frankrike. I helgen lyckades han rymma från ett fängelse utanför Lille i norra Frankrike där han suttit sedan 2011, enligt AFP.

Vid rymningen använde han explosiva ämnen för att spränga sig igenom fem dörrar på fängelset och ta sig ut. Den 40-åriga fången anses vara särskilt farlig och tros vara beväpnad med både skjutvapen och sprängmedel.

"Hände mycket snabbt"

Polisen misstänker att hans fru smugglade in sprängämnena till fängelset insvepta i näsdukar vid ett besök, skriver Daily Mail.

Under rymningen tog han fyra fängelsevakter som gisslan. Alla vakter släpptes senare oskadda, men chockade.

En släpptes strax utanför fängelset, en annan några hundra meter bort och de två sista vid motorvägen.

– Det hände mycket snabbt, flykten var helt klart mycket välorganiserad. Vi försöker fortfarande reda ut hur det har gått till, säger en talesperson för fängelset.

Flyktbilen hittades

Bilen som användes vid flykten hittades senare utbränd längs motorvägen. Efter det tros Redoine Faid ha bytt till en annan bil, som polisen nu eftersöker.

Även belgisk polis har kopplats in i jakten, eftersom fängelset ligger bara 15 kilometer från den belgiska gränsen.

En varning för rymlingen har gått ut över hela Europa och enligt Frankrikes justitieminister Christiane Taubira är även Interpol inkopplat i fallet.

"Mycket intelligent"

Redoine Faids advokat beskriver honom som en mycket intelligent person med ett brett kontaktnät. Han är också känd för att ha skrivit två böcker om sin brottsliga ungdom och kriminella karriär i Paris fattiga förorter.

Faid påstod sig tidigare ha lämnat den brottsliga banan, men misstänks vara hjärnan bakom ett rån 2010 där en kvinnlig polis dödades. För inblandning i rånet riskerar han upp till 30 års fängelse.

1998 dömdes han till fängelse för minst åtta väpnade rån, men frigavs villkorligt 2009. Efter att ha brutit mot villkoren hamnade han i fängelse igen 2011 för att avtjäna de återstående åren av sitt ursprungliga straff.

ANNONS