Stort fiskfusk
Publicerad 2013-04-02
En stor andel av den fisk vi äter är felmärkt.
Vad vi tror är torsk och kolja kan i själva verket vara pollock och pangiasus.
– Myndigheter i Frankfurt har också hittat nya arter, som vi tidigare inte ätit, säger Bert Popping, forskare vid Eurofins laboratorier i Hamburg.
Efter ett par månader där hästköttskandalerna avlöst varandra kan det nu vara dags för fiskfuskets tid.
Undersökningar i Storbritannien och på Irland visar att den fisk man köper över disk, förpackad eller på restaurang inte alltid är vad det står på paketet eller menyn, skriver BBC.
Utslaget i hela Europa kan så mycket som var tredje köpt fisk vara feletiketterad.
I England har testköp av nationalrätten Fish & Chips visat att man i sju procent av fallen bytt ut den traditionella torsken och koljan mot billigare arter, för att spara pengar.
Åttio procent felaktigt
En liknande studie har gjorts i Irland. Där har man gjort testad köpt fisk från specialbutiker, snabbköp och restauranger. Resultaten visar att var fjärde inhandlad torsk och kolja egentligen var något helt annat. Bland rökta fiskprodukter var upp till 80 procent felaktigt artbestämd.
Samma resultat ges i en studie på andra sidan Atlanten. 25 procent av fisken som säljs på restaurangerna i New York stämmer inte överens med vad som står på menyerna.
Är inget misstag
Det tros inte finnas någon risk med att äta fiskarna med fel märkning, det är fusket som upprör forskarna.
De menar att problemet med felmärkt fisk är för vanligt och för spritt för att bara bero på misstag i produktionen.
Lobbygruppen Oceana, som pressar på för hårdare kontroller i fiskbranschen, menar att det finns en risk för hotade arter. Får fiskare upp rödlistad fisk kan de märka om den som en ohotad art. På så sätt kan de vara kvar i gamla fiskevatten istället för att tvingas flytta på sig.
– Köper man en fiskprodukt och omsorgsfullt väljer av hälso- eller miljöskäl, så omintetgörs ditt val när fiskeindustrin bara säljer vad de vill sälja, säger Kimbery Warner, forskare vid Oceana, till BBC.
Lösningen är enligt både forskare, intressegrupper och fiskhandlare hårdare kontroller samt tydligare märkning och spårbarhet.