Rök ihop – om regeringsfrågan

Publicerad 2013-06-12

Partiledardebatten bjöd på hårda duster

I dagens partiledardebatt gick regeringen till full attack mot oppositionen om hur de tänker sig att styra landet vid en eventuell valseger.

Mikael Damberg (S) anklagade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) för att vara lika trött som hans företrädare Göran Persson var på slutet.

– Jag kom på hur det lät från oss efter tio år i regeringsställning, det är lätt att man börjar försöka skyla över problemen, säger han.

Strax innan 13.30 avslutades vårens sista partiledardebatt i riksdagen. Det blev många diskussioner om jobben och skolan, men även om den senaste tidens problem i Husby. Från regeringens sida gick man till attack i frågan om hur landet ska styras om oppositionen vinner.

Mikael Damberg (S), som tog debatten i S-ledaren Stefan Löfvens ställe, inledde med att peka på att Fredrik Reinfeldt numera påminner om Göran Persson (S) under hans sista tid som statsminister.

– Jag kom på hur det lät från oss efter tio år i regeringsställning, det är lätt att man börjar försöka skyla över problemen, att statistiken inte var så allvarlig. Detta gör man i stället för att ta i tag med de problem som finns i Sverige. Vi har en väldigt hög arbetslöshet och regeringen är för passiv, sa han efteråt.

I flera anföranden och repliker försökte regeringen pressa S, V och MP om hur de vill formera sig efter valet.

– Socialdemokraterna står och lovar en massa saker men det är oklart på vilken parlamentarisk grund, säger Fredrik Reinfeldt efter debatten.

”Ingen gemensam politik”

Under debatten slog han också fast att det inte finns "ett enda papper" där den gemensamma politiken kan synas i dag.

– Jag inser att vi är 15-16 månader ifrån valet, men det är inte i grunden hållbart att söka mandat för sig själva. Då skulle ju även Moderaterna, som också är ett trettioprocentsparti, kunna göra det.

Men Mikael Damberg (S) ger inte mycket för den verklighetsbeskrivningen.

– Nej och det verkar inte väljarna heller göra. De verkar tycka att det är mer intressant att höra vad partierna vill göra i framtiden. Vi har sagt att vi ska ge besked innan valet om hur vi ser på regeringsfrågan. Men att nu svensk politik långt innan ett val ska bli en lek om vem tar vem, det tror jag inte väljarna är intresserade av, säger han.

Enligt Damberg så borde regeringen i stället fokusera på de politiska utmaningarna – som att skapa fler jobb och förbättra resultaten i skolan.

– Vi kommer säga hur vi ser på regeringsfrågan i god tid innan valet. Men nu har vi hög arbetslöshet och sjunkande skolresultat och Sverige är det landet i OECD där klyftorna växer snabbast. Då är det vad man ska diskutera, det politiska spelet får komma senare.

Överraskade med ’jobblista’

Under debatten lämnade Damberg över en lista på 22 S-förslag som enligt honom leder till fler jobb.

– Regeringen känns ganska passiv och gör inte tillräckligt mot arbetslösheten. Om de inte har några egna förslag får de gärna ta våra. Därför fick vi han dem, vi har sett tidigare att de ändrat uppfattning, säger han.

Men Fredrik Reinfeldt avfärdade efteråt helt listan, som han inte tänker läsa.

– Det handlar ju om saker ur deras budgetmotion.

V-ledaren Jonas Sjöstedt lyfte frågan om vinster i välfärden, men kritiserade även regeringen för att vara alltför passiv i jobbfrågan.

– De är slut. Det är väldigt tomt nu. Det går på tomgång med den här regeringen.

Sjöstedt har tidigare sagt att han sitta med i en rödgrön regering.

– Vi rödgröna partier har en massa konkreta förslag och regeringen säger bara att man ska fortsätta göra det vi redan har gjort.

”Fick syna bluffen”

Annie Lööf (C) var nöjd med debatten.

– Dels fick jag syna feministkortet på Jonas Sjöstedt, men också bluffen som Socialdemokraterna har när de pratar företagarpolitik och jobb.

Hon lyfte även fram sina allianskollegor.

– Jag tycker att det var ett piggt gäng. Både Göran, Jan och Fredrik var offensiv i debatten.

ANNONS