Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Feng Shui från A till Ö

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-13

Alfabetet till harmoni i din trädgård

gröna rum Att dela in trädgården i rum för olika användningsområden är vanligt inom feng shui. Klätterväxter är perfekta om du på kort tid vill skapa en skuggig plats eller dela av din trädgård. Klätterrosor, murgröna, humle, klätterhortensia, kaprifol och klematis är exempel på användbara klätterväxter som tar sig snabbt och ger dig gröna rum.

Avvägningen mellan växtlighet och sten är viktig enligt feng shui. Låt sten och grönska samspela – ingetdera får ta överhanden.

Belysning – i trädgården ökar känslan av rumslighet under dygnets mörkare timmar. En upplyst gång leder besökare rätt. En upplyst plats i trädgården blir mer livfull och attraktiv att vistas på.

Chi – kallas den energi som man enligt feng shui ska försöka behålla i lagom dos i sin trädgård. Chi finns i allt och flödar som vatten genom både din trädgård och ditt hus.

Dekorationer – exempelvis blomkrukor, en vacker namnskylt eller en personligt designad brevlåda är ett fint sätt att sätta en personlig prägel på ingången till sin trädgård.

Entréer, gångar, garageinfarter och trädgårdsstigar får inte vara blockerade. Det ska vara lätt att ta sig in i trädgården.

Flöde – du bör kunna gå runt ditt hus i trädgården utan att trampa i rabatter eller kliva över gammal bråte.

Gångar – som leder spikrakt i trädgården bör undvikas. Naturens former är sällan eller aldrig spikraka, en slingrande gång ger ett stillsammare intryck.

Hjärtat – av tomten kallas tai chi och oftast är huset placerat just där. Enligt feng shui kretsar energin kring detta hjärta.

Inhängnad – avgränsa din privata sfär, tomten, gentemot omgivningen med exempelvis staket, häckar och murar av varierande höjd och längd.

Jord – är enligt feng shui det mest centrala av de fem elementen. K ontraster – är viktiga inom feng shui. Särskilt högt och lågt. Framför huset bör växtligheten hållas lägre, bakom huset kan den få vara högre.

Led in – det måste vara lätt för besökare att hitta ingången till trädgården och ytterdörren till huset. Låt ingenting blockera sikten mellan entré och infart.

Murar – om marken sluttar kraftigt ut från tomten kan du hejda utflödet av energi med en låg mur eller en tät häck.

Norr – är enligt feng shui det vädersträck som av naturen är kallast och fuktigast. Därför är det viktigt att hålla ytorna mot norr öppna och ljusa. Plantera gärna färgrika blommor i den nordligare delen av din trädgård.

Ordning – är speciellt viktigt vid entrén som ju är det första en besökare möter. Håll ordning vid entrén.

Proportioner – idealiskt är om tomtytorna runt huset är proportionerliga. Om två tredjedelar av trädgården finns bakom huset och en tredjedel framför är det perfekt.

Qigong – kinesisk meditationsform som precis som feng shui har som mål att öppna det livgivande energiflödet.

Räta linjer – exempelvis garageuppfarter eller redan anlagda gångar kan med fördel brytas av och mjukas upp med runda krukor som placeras på vardera sida om gången.

Skräp – stör ordningen och bör inte ligga framme i trädgården, detsamma gäller för trasiga saker. En soptunna eller kompost ska inte vara synlig för besökare.

Träd – ett träd som kastar skugga på huset står för nära och bör tas ned. Stora träd som skymmer ingången är inte heller bra.

Utsikt – är viktigt. Plantera aldrig en häck som skymmer utsikten från huset och trädgården. Låt inte heller växter skymma sikten från husets fönster.

Vatten – finns ofta i trädgården för att representera rörlighet, den oregelbundna formen. Låt en damm, ett större fågelbad eller en fontän göra din trädgård mer föränderlig.

Wu tong – är ett träd som är vanligt före-

kommande i feng shui-trädgårdar i Kina eftersom det är mycket tåligt.

Ytterdörren – måste kännas inbjudande såväl för dig själv som förbesökare. Gör gärna fint med en vacker krans eller fina klängväxter vid sidan om dörren.

Årstidernas växlingar – är viktiga. För att en trädgård ska ha god feng shui krävs att den är funktionell och välbalanserad hela året om, även då snön ligger tjock eller då höststormarna river i trädkronor och buskage.

Ändamål – håll isär de olika avdelningarna i din trädgård och låt var del ha sin funktion. Kanske är en del lämplig som sittplats för glada aktiviteter som exempelvis en middag. En del kan vara område för lek, en annan för vila och avkoppling.

Öar av gångstenar passar utmärkt i stället för en rak trädgårdsgång, särskilt om din trädgård sluttar.

De fem feng shui-elementen ger trädgården balans

Vatten
eld

Noga utvalt

I kinesiska trädgårdar är växtligheten oftast ganska sparsmakad och varje växt är noga utvald för att den står för något speciellt:

Vill du ha kärlek, rikedom och ära? Plantera en pion.

Mia Sahl

Följ ämnen i artikeln