Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Välja vin - inget för lekmän

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-08

Att välja vin har blivit en vardaglig konst, att gå en kurs eller få vinet valt av ett proffs är numera inte ovanligt.

Låt proffsen sköta det eller gå en kurs. Att välja vin till maten är inte längre något för lekmän.

– Det kan förstöra hela måltiden, säger Mia Lindbäck på Systembolaget.

Att beställa en flaska ”husets” på krogen duger inte längre. Många restauranger erbjuder i stället färdiga vinmenyer – anpassade för att harmoniera med maten. Eller rentav en meny speciellt komponerad för ett visst vin.

– Folk vill att det de dricker till maten ska vara perfekt anpassat, säger Mia Lindbäck, produktinformatör på Systembolaget. Hon berättar att människor blir mer och mer medvetna om hur maten påverkar vinet.

För det är just kombinationen som är det viktiga. Inte att satsa på det dyraste alternativet.

– Grundregeln säger att ju enklare mat desto enklare vin. Gamla sanningar, som att rött vin inte fungerar med fisk, avlivar hon.

– Det där är en myt som de icke vinproducerande länderna har skapat. För att lära sig vad som passar till vad finns inga genvägar. Att gå en kurs är Mias rekommendation.

Så påverkar smakerna i maten vinet

Vinparadis i Malmö

Martin Ekelund (.se)