Regeringen vill ha fler privata vårdföretag

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Psykvården fortfarande prioriterad

Regeringen fortsätter att betona vikten av tillgänglighet och valfrihet inom hälso- och sjukvården. Det ska bli lättare att starta nya vårdföretag och fler anställda ska få möjlighet att själva driva sina verksamheter.

Som tidigare utlovats får också psykiatrin ett extra tillskott om 500 miljoner kronor.

Regeringens mål för hälso- och sjukvårdspolitiken 2008 är att ”befolkningen ska erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet”.

Totalt beräknas kostnaderna för området hälsovård, sjukvård och social omsorg uppgå till drygt 50 miljarder.

Satsning på psykiatrin

Precis som föregående år får psykiatrin ett extra tillskott på 500 miljoner kronor 2008. Pengarna ska bland annat gå till kunskapsutveckling, ökad kompetens inom primärvården samt en översyn av psykiatrins kvalitetsregister.

En reform av rättspsykiatrin och den psykiatriska tvångsvården inleds. Tanken är att patienterna, under vissa villkor, ska kunna skrivas ut till öppnare vårdformer – ett slags mellansteg mellan tvångsvård och total frigivning. Samtidigt ses formerna för intagning till tvångsvård över, i syfte att undersöka om det i vissa fall bör bli lättare att tvångsomhänderta en psykiskt sjuk individ.

Fler privata vårdföretag

För att stärka valfriheten och tillgängligheten fortsätter satsningen på att underlätta för de anställda inom sjukvården att själva ta över offentligt drivna verksamheter genom så kallad avknoppning. Det ska också bli lättare att starta nya företag inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Den nationella vårdgarantin och rätten att fritt välja vårdgivare ska vidareutvecklas och regleras i lag. Hur detta ska gå till är under utredning och förslag väntas i december 2008.

Lättare jämföra sjukhus

Det förekommer fortfarande alltför stora regionala skillnader i vilken typ av vård som ges vid olika diagnoser, anser regeringen. Jämförelserna mellan olika vårdgivare och deras resultat ska därför systematiseras och förenklas. Det ska också bli möjligt för patienterna att se hur väl olika sjukhus eller andra vårdinrättningar presterar – vilket ska underlätta och stärka deras möjlighet att fritt välja var de vill få vård.

Denna och andra åtgärder kräver stora satsningar på sjukvårdens IT-system. Bland annat får landstingen särskilda stimulansmedel för att påskynda införandet av en nationell sjukvårdsrådgivning via internet och telefon.