Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

12 år sedan mordet på Fadime Sahindal

Uppdaterad 2014-04-08 | Publicerad 2014-01-19

Fadime mördades för att hon var kär i fel kille.

I januari var det tolv år sedan – och hennes minne hedrades med tre dagar mot hedersvåld.

– Jag vill att Fadimes dröm om ett liv i frihet ska bli verklighet för dagens utsatta ungdomar, säger Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

I januari var det tolv år sedan Fadime Sahindal, 26, mördades för sin kärleks skull.

Hon sköts av sin pappa den 21 januari 2002, efter att ha levt under dödshot under flera år, på grund av att hon hade en svensk pojkvän.

70 000 lever i hedersförtryck

Fortfarande upplever runt 70 000 unga att familjen ställer upp villkor för val av partner, enligt Ungdomsstyrelsen. Det gäller 6,6 procent av kvinnor och 3,8 procent män mellan 16-25 år.

Runt 8 500 riskerar att giftas bort mot sin vilja.

– Att man blir bortgift betyder att man levt under förtryck. Det betyder att man skriver under sin fysiska eller mentala dödsdom, och bli våldtagen av den man man inte har känslor för, säger Sara Mohammad.

Under tre dagar anordnas nu Fadimedagarna på flera ställen i Sverige, bland annat Stockholm, Malmö och Göteborg.

Fadime skulle ha talat

I dag på Berns i Stockholm talar bland andra EU-minister Birgitta Ohlsson (FP). regeringens nationella samordnare mot våld i nära relationer, Carin Götblad och justitieminister Beatrice Ask (M) ska presentera ett nytt lagförslag om stärkt skydd mot tvångs- och barnäktenskap.

Fadime hade själv engagerat sig mot hedersvåld. Ett par månader innan mordet träffade hon Sara Mohammad, numera ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

– Jag träffade henne i november och hon lovade tala mot hedersvåld på en manifestation vi skulle hålla för Pela i juni. Men hon hann aldrig hålla talet.

Sara Mohammad minns dagen då hon fick reda på att Fadime mördats.

– Jag var i total chock. Och jag var så arg och förbannad. Det var det här vi hade sagt tusentals gånger, men politiker och samhället ville inte lyssna, säger hon och fortsätter:

Hotades med kalashnikov

– Sedan har jag förvandlat ilskan till att lova Pela, Fadime och mig själv att kämpa och vända deras styrka, mod, glöd och kärlek för frihet till något positivt. Fadimes dröm var ett liv i frihet och min dröm är att hennes dröm ska bli verklighet för dagens utsatta ungdomar.

Sara Mohammad själv blev hotad av sin egen bror med en kalashnikov mot huvudet, för att tvinga henne gifta sig med en okänd man.

– Jag rymde på vigseldagen och höll mig gömd under fem månader, då jag var 17 år.

Pappa hade inte makt. Mamma tyckte det var orättvist mot mig, men hon föredrog att jag gifte mig än att jag drog skam över familjen.

Vill göra hedersförtryck till valfråga

Sara Mohammad uppger att man uppmärksammar tolvårsdagen stort eftersom det är valår i år.

– Vi vill att det här ska bli en valfråga över block- och partigränser, säger hon.

Har det gått framåt sedan mordet på Fadime?

– Mycket har hänt. Hela samhället har blivit bättre på att se och höra. Fler ungdomar känner till sina rättigheter. Det har kommit åtgärdspaket från både nuvarande och tidigare regering.  Men det finns mycket kvar att göra. Vi har åtminstone 12 balkongflickor som rubricerats som olyckor, vilket är skandal. Vi har fortfarande socialtjänst som använder sig av medling med föräldrarna, trots att föräldrarna är våldsförövare.