Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Här är ministerposten som FP vill roffa åt sig

Publicerad 2013-11-15

Aftonbladets rundringning avslöjar planen

FP-hemligheter? På Folkpartiets landsmöte i Västerås börjar man nu snegla åt KD:s håll. Här syns Cecilia Wikström och Birgitta Ohlsson.

Folkpartisterna vill sno Göran Hägglunds jobb.

I nästan hälften av distrikten vill man se en partikollega på socialministerposten efter valet 2014.

– Vi har bra politik där vi utgår från individens perspektiv, säger Marie Melsom, ordförande i Västernorrland.

Folkpartiets landsmöte i Västerås dras riktlinjerna upp inför det viktiga valåret 2014. Man hoppas på ett bättre resultat än 2010, då FP blev riksdagens fjärde största parti med 7,06 procent av rösterna.

De senaste åren har FP varit starkt förknippat med skolfrågan, men i Västerås diskusteras nu den nya strategin: I valet kommer partiet också fokusera på jämställdheten och jobben.

Aftonbladet har kartlagt hur partiet skulle vilja utöka sitt territorium i regeringen, där man i dag har fyra ministerposter, vid en valframgång.

Av de 22 länsordföranden som Aftonbladet varit i kontakt med är i stort sett alla nöjda med de poster partiet har i dag, med full kontroll över utbildningsdepartementet och posterna som EU- och integrationsminister.

Men nästan hälften, tio stycken, vill att partiet ska försöka roffa åt sig posten som socialminister vid en valframgång. Det jobbet har i dag KD-ledaren Göran Hägglund.

– De sociala frågorna är centrala för oss folkpartister. Vi skulle få in mer liberala idéer och tankar på posten och jag tror de sociala frågorna skulle exponeras mer än i dag och att det skulle avspeglas mer i kommunpolitiken, säger Carina Sándor, FP-ordförande i Västmanland.

”Det är naturligt”

Enligt Magnus Olofsgård, FP-ordförande i Jönköpings län, har partiet en tydlig socialliberal linje som skulle passa utmärkt på socialdepartementet.

– Det är naturligt att vi tar ett stort ansvar där. Vår linje handlar om mycket frihet, som kommer med mycket ansvar. Det är två delar som kommer gå i fas med varandra, säger han.

Starkt engagemang

Men FP-politikerna vill också se liberaler även som närings-, bistånds-, finans- och utrikesminister.

FP:s partisekreterare Nina Larsson menar att det är många inom partiet som brinner för de sociala frågorna.

– Det är också många som är verksamma inom social- eller sjukvårdsområdet på kommunal- eller landstingsnivå. Det vittnar om ett starkt socialt engagemang och det är bra. Men fågan om ministerposterna avgörs i förhandlingar mellan partiledarna efter valet, säger hon.

AFTONBLADETS RUNDRINGNING

Aftonbladet ställde följande frågor till Folkpartiets 25 länsordföranden. Av dem svarade 22 stycken.

Frågorna som ställdes:

Tycker du att Folkpartiets ministrar i regeringen ska ha andra poster än i dag efter en eventuell valseger för Alliansen 2014?

Om det blir tal om fler ministerposter, vilka tycker du då att Folkpartiet ska sikta på?

10 av de som svarade vill att FP tar sikte på posten som socialminister om man får fler statsråd efter valet 2014.

Efter valet 2010 skedde flera förändringar i alliansregeringen. Eftersom FP gick om C och blev andra största alliansparti har man i dag posten som vice statsminister, som innehas av Jan Björklund.

Här är ministrarna i Folkpartiet

Jan Björklund, 51, utbildningsminister och vice statsminister.

Maria Arnholm, 55, jämställdhets- och biträdande utbildningsminister.

Birgitta Ohlsson, 38, EU-minister.

Erik Ullenhag, 41, integrationsminister.