Björklunds trestegsraket

Uppdaterad 2013-11-15 | Publicerad 2013-11-14

Skola, ungdomsjobb och jämställdhet - så vill FP gå till val

På Landsmötet i Västerås utnämner folkpartiledaren Jan Björklund tre frågor som han vill att partiet går till val på. Det handlar om betygen, lärlingsjobb för unga och en pappamånad för föräldralediga.

– Arbetsgivare är rädda för att tjejer ska vara borta mycket, därför satsar man på killarna. Ska arbetsmarknaden bli jämställd så måste föräldraförsäkringen delas mer lika, säger Jan Björklund.

Den senaste tiden har Folkpartiet kritiserats för att ha blivit ett enfrågeparti med skolan som enda fokus. Dessutom har flera mätningar visat att partiets förtroende i skolfrågan sjunkit rejält. Nu ska det bli ändring. Under Landsmötet i Västerås presenterade Jan Björklund ytterligare två områden där Folkpartiet vill profilera sig inför valet - jämställdhet och ungdomsjobb.

– Sverige är unika, vi bygger en bilverkstad inne på skolan i stället för att skicka eleverna till en riktig verkstad. Många länder i Europa visar att lärlingsjobb ger unga jobb efter att praktiken är avslutad, säger Jan Björklund.

Han förklarar att det nya förslaget om lärlingsjobb helt och hållet bygger på att branschen tar över och bestämmer utbildningens innehåll.

– Det är vi inte vana vid i Sverige, men i Tyskland och Österrike så fungerar det utmärkt, säger Jan Björklund.

Ny profilfråga

Redan tidigare i dag kunde Aftonbladet avslöja att Folkpartiets nya profilfråga är jämställdhet. Detta bekräftade också Jan Björklund i dag. En tredje pappamånad är ett konkret förslag som nu presenteras som en av partiets valfrågor. Men på Landsmötet finns också motioner som går längre, de föreslår både en tredelad och tvådelad föräldraförsäkring.

– Det är en avvägning att å ena sidan dela mer lika, men å andra sidan behålla ett mått av självbestämmande. Vi har landat i detta, säger Jan Björklund.

Överraskande besked

Utöver de tre fokusfrågorna som Folkpartiet vill satsa på levererade Jan Björklund också ett överraskande besked i dag. Partiledningen har i veckan kommit fram till att man vill att sexualbrottslagstiftningen skrivs om och inkluderar en paragraf om samtycke. Detta har partistyrelsen sagt nej till inför Landsmötet, och beskedet kom därför mycket oväntat.

– Det är en diskussion vi fört och det är en svår fråga. I dag är det så att om en kvinna säger nej så räcker inte det, i dag måste hon slåss. Men det ska hon inte behöva - det ska räcka med ett nej, säger Jan Björklund.

Kan ändras

Folkpartiets Landsmöte i Västerås pågår till på söndag. Under de fyra dagarna ska ombuden och partistyrelsen fatta beslut om partiets politik. De tre fokusområden som Jan Björklund i dag presenterade kan alltså komma att ändras under de kommande dagarna, om ombuden väljer att rösta ner partistyrelsens och partiledningens förslag.