Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

S och MP går mot valframgång i EU-valet

Publicerad 2014-05-04

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser ut att gå mot framgångar i EU-valet den 25 maj.

Det visar en ny väljarbarometer som Sifo har gjort för SVT.

Mätningen visar också att Kristdemokraterna, Centerpartiet och Piratpartiet ligger illa till medan Feministiskt Initiativ har vind i seglen.

Om exakt tre veckor är det val till EU-parlamentet. Just nu är partierna och deras kandidater ute och kampanjar hejvilt. Dagens väljarbarometer som Sifo har gjort för SVT gjort visar att det blåser medvind för Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

S, som har Marita Ulvskog som toppkandidat, får 31,2 procent i mätningen, vilket är långt över de drygt 24 procent man fick i senaste EU-valet 2009. En stor framgång skulle ge partiet fler mandat i parlamentet än de sex man har i dag. Sedan första EU-valet 1995 har partiet alltid fått mycket lägre stöd än i riksdagsvalet när svenskarna valt sina EU-parlamentariker.

Marita Ulvskog säger till SVT att en framgång för svenska S är ett viktigt steg på vägen mot att S-partigruppen ska bli störst efter 15 år av högermajoritet i parlamentet.

Miljöpartiet också på frammarsch

Även de gröna är på frammarsch, Miljöpartiet får 16,1 procent i den nya mätningen, vilket är över fem procentenheter mer än vad man fick 2009.

Även Feminisitiskt Initiativ är på frammarsch och får 3,2 procent i mätningen. Det är inte långt bakom vad Centerpartiet och Kristdemokraterna får. De båda borgerliga partierna riskerar alltså att tappa sina mandat i parlamentet. Även Piratpartiet riskerar att tappa sina två mandat.

Moderaterna framåt

Moderaterna får 21,7 procent i mätningen, vilket är klart mer än vad man fick i valet 2009 medan Folkpartiet ser ut att backa rejält. SD får stöd av 4,1 procent.

När valet är över i alla EU-länder räknas rösterna. I Sverige räknar Valmyndigheten ut hur många mandat, eller platser, varje parti får utifrån hur många röster partiet har fått. Det är endast partier som fått över 4 procent av rösterna som räknas.