Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Terrormisstänktes egna ord: ”Aldrig tänkt skada någon”

Publicerad 2016-04-15

Den 20-årige mannens plan ska ha varit att bygga en självmordsbomb av aceton, stålkulor och en tryckkokare enligt manualen ”Gör en bomb i din mammas kök”.

– Jag har aldrig haft för avsikt att skada någon eller tillverka någon sprängladdning, säger säger 20-åringen under dagens rättegång.

Förhandlingarna i Attunda tingsrätt inleddes klockan nio på fredagen.

Den åtalade 20-åringen var iklädd en grön tröja. Han tittade bort från åhörarbänken och skruvade på sig när rådmannen förberedde förhandlingen.

Mannen står anklagad för förberedelse till terroristbrott genom att bland annat ha köpt material på Ikea för att göra en bomb. Det handlar om material som aceton, stålkulor och en tryckkokare. Han nekar till anklagelserna.

Likande bomber med tryckkokare användes vid terrordådet vid Boston Marathon. Då skadades över 200 personer. Mannen har även laddat ned en manual på sin telefon. Titeln: ”Gör en bomb i din mammas kök”.

Misstänktes egna ord

– Jag har aldrig haft för avsikt att skada någon eller tillverka någon sprängladdning, säger säger 20-åringen under dagens rättegång.

Under förmiddagen har han bara lett en gång, när åklagaren läste upp en passage om hur man blir en jihadistisk ensamarmé, skriver SVT.

20-åringen vittnar om en ensam tillvaro och säger att han inte har några vänner eller ingår in någon förening. Han förklarar att han haft två mobiler på grund av att en är för surfning och en för att ringa.

Lösenordet till en av telefonerna var ”jihad”.

Vad betyder jihad för dig? frågade åklagaren Ewamari Häggkvist.

– Att kämpa, att leva, svarade 20-åringen.

Åklagaren anser att mannen ville bli martyr.

Vill du bli martyr?

– Genom att göra goda gärningar som jag sa, så vill jag bli det, säger han i rättssalen.

Köpte aceton på nätet

Åklagaren frågar mannen om föremålen som hon menar skulle användas till att bygga en bomb.

– Jag hade sökt på aceton på nätet, jag ville se hur man kunde använda det ämnet, säger mannen och förklarar att han ville se hur brännbar vätskan var.

På frågan varför han köpte fyra flaskor med aceton svarade mannen att det var bättre att ha mer än för lite.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln