Kinberg Batras attack efter Adelsohn Liljeroths Avpixlat-utspel
Uppdaterad 2016-03-21 | Publicerad 2016-03-20
Den förra moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth anser att svensk media mörkar fakta om invandringen – och hon läser den främlingsfientliga sajten Avpixlat, säger hon till Dagens Nyheter.
Det får M-ledaren Anna Kinberg Batra att ryta till.
På Aftonbladets fråga vad hon skulle säga om att ha en sådan kulturminister svarar hon:
– Det skulle jag inte ha.
I ett reportage i söndagens Dagens Nyheter (DN) berättar Lena Adelsohn Liljeroth om sitt förhållande till Sverigedemokraterna och om den politiska stämningen i sin bekantskapskrets på Östermalm.
I intervjun framkommer bland annat att den förra kulturministern läser den främlingsfientliga sajten Avpixlat ”då och då”.
”Pressen förtiger medvetet”
– Det är intressant att veta hur de skriver när det varit något våldsdåd. Vad jag märker nu är en rädsla som inte funnits tidigare. Framförallt hos mina kvinnliga bekanta. Många är väldigt oroliga och det handlar om den stora gruppen ensamkommande män, säger hon.
Som kulturminister var Lena Adelsohn Liljeroth ansvarig för mediefrågor – och i intervjun riktar hon kritik mot svenska medier, som hon menar förtiger fakta om invandringen.
När Aftonbladet frågar Moderaternas nuvarande partiledare Anna Kinberg Batra om den förra kulturministerns uttalande säger hon att det får stå för Adelsohn Liljeroth själv, att hon inte längre representerar Moderaterna.
Men hon var ändå ansvarig för mediefrågor i flera år. Är inte det problematiskt?
– Vi ska ha fria medier som jag förutsätter alltid rapporterar sanningen. Det var viktigt förut och det är viktigt i morgon också.
Vad skulle du säga om du hade en sådan kulturminister i en regering du ledde?
– Det skulle jag inte ha.
”Tycker det är märkligt”
Kinberg Batra är inte ensam i kritiken mot Lena Adelsohn Liljeroth.
– Det där får stå för henne, men jag tycker att det är märkligt. Jag läser själv inte den sidan och det skulle inte falla mig in att göra det heller, säger 23-årige moderaten Oliver Rosengren.
Han sitter i förbundsstyrelsen för Muf och är ordförande i Nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.
Moderaternas stämma i höstas tog flera beslut som innebar en högergir för partiet, framförallt mot en tuffare migrationspolitik. Det fick flera gammelmoderater att jubla.
Men bland flera av partiets yngre medlemmar, som Oliver Rosengren, lever den mer liberala hållningen från Reinfeldts era vidare.
– Reinfeldts tal i veckan beskriver väl hur jag ser på den frågan, Muf har ett tydligt ställningstagande för öppenhet. I Växjö kommun är jag ansvarig för mottagning och etablering av nyanlända. Visst har vi luckor och brister i systemet, men vi bör vara en trygghet för människor som flyr, säger Rosengren.
Avgick i protest
Inställningen går igen hos Bodil Sidén, 24, vice ordförande i Hedvig Eleonora moderatförening på Östermalm, nära makarna Adelsohns kvarter. Fram till januari i år var hon andra vice ordförande i Muf, men avgick i protest mot Mufs krav på att M ska fälla regeringen – något som hade krävt stöd från SD.
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att hålla fast i sina principer och stå upp för vad man tror på och det är inte populistiska lösningar, som att stänga gränsen. Det som krävs är är bättre bostads- och arbetsmarknadspolitik, inte stängda gränser, säger Bodil Sidén.
Aftonbladet har sökt Lena Adelsohn Liljeroth.