Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Turister evakuerade efter bränder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-16

Bybor bara några mil från den grekiska huvudstaden Aten har flytt från sina hem undan en stor skogsbrand.

Starka vindar försvårar bekämpningen av elden.

Enligt Apollo, en ledande svensk researrangör till grekiska turistorter, var inga svenskar direkt hotade av bränderna, som för många i Grekland återupplivade minnen av fjolårets dödliga bränder då 77 personer omkom och 270 000 hektar skog och jordbruksmark ödelades.

– Våra gäster berörs inte av bränderna, säger Kajsa Moström, presschef på Apollo, till TT.

Arrangören har inte längre resor till ön Andros, där en av bränderna flammat upp.

Den största räddningsinsatsen sattes in vid Markopoulo, omkring fyra mil sydost om huvudstaden Aten med fem miljoner invånare. Där försökte 24 brandbilar, 72 brandmän och tio flygplan få kontroll på elden.

Evakuerade bybor

Branden nådde fram till byn och skadade tre hus och lokala myndigheter evakuerade ett femtiotal bybor, uppger AFP.

– Inga officiella evakueringsorder har givits, men lokala politiker har rätt att råda sin befolkning att lämna sina hem i fall av fara, sade en taleskvinna för den grekiska räddningstjänsten.

Nära industristaden Aspropyrgos, två mil väster om Aten, har fyra lagerbyggnader skadats av elden. Innan brandmännen fick kontroll över lågorna hotade de en av de viktigaste infartslederna till Aten. I Votanikos nära Aten skadades tre människor när elden spred sig till en färgfabrik.

Dessutom har bränder brutit ut på öarna Kefalonia och Korfu, men där har inga boende hotats av lågorna enligt lokala brandmyndigheter.

Miljögrupper anklagar regeringen

Förra sommaren samverkade rekordvärme, torka och pyromaner till tio dagars brandinferno runt om i Grekland.

Miljögrupper har anklagat Greklands regering för att inte ha gjort tillräckligt för att undvika en upprepning av förra sommarens brandkatastrof, men regeringen menar att man är väl förberedd.

Regeringstalesmannen Theodoros Roussopoulos försökte lugna invånarna med att säga att bränderna var under kontroll trots de ogynnsamma väderförhållandena.

Befinner du dig i Grekland? Vet du
mer?

TT