Alarmerande ökning av demensjuka äldre

Uppdaterad 2012-02-14 | Publicerad 2012-02-13

Ny forskning visar att varannan svensk riskerar att bli dement.

Vi lever längre – men de flesta kommer tappa minnet.

Ny forskning visar att varannan svensk riskerar att bli dement.

– Det är den medicinska paradoxen, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik.

En ny studie från Umeå universitet har kommit fram till att antalet människor som drabbas av demens ökar med alarmerande fart. Kurvan går spikrakt uppåt.

På mindre än sju år har andelen personer över 85 år med demenssjukdom ökat med hela 40 procent.

– Det kom som en överraskning för oss själva, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik på Umeå Universitet.

Äldre får fler bonusår

Ökningen sker i varje åldersgrupp. På sikt innebär det att varannan svensk som lever i dag riskerar att drabbas av demens på ålderns höst.

– Tyvärr stämmer det. Det är den medicinska paradoxen. Vi är bättre på att behandla sjukdomar. Fler får chans att leva längre, men det ger större risk att få demens, säger Yngve Gustafson.

Sen har vården av demenssjuka blivit bättre, enligt Gustafson. Det finns dessutom bromsmediciner vilket kan leda till bonusår.

"Utmaning för samhället"

Om alla äldre personer får ett extra år att leva blir det drygt 30 000 fler som lever med demens.

Om den nya forskningens siffror fortsätter innebär det att hela landet kommer ha 100 000 fler demenssjuka år 2050 än socialdepartementets prognos.

– Det blir en otrolig utmaning för samhället. Andelen som behöver insatser är oförändrat fram till nu. Vårdbehovet kommer öka, säger Yngve Gustafson.

Hjärtoperation orsakar

Studien har hittat en direkt koppling till varför vissa grupper får demens. Folk som genomgått en hjärtoperation har nämligen större risk att utveckla sjukdomen.

– Vi försöker ta reda på varför det är på det viset. Vad som påverkar hjärnan vid operation och hur vi kan förebygga det. Vår förhoppning är att vi ska förändra utvecklingen.

Yngve Gustafson har jobbat som läkare inom geritriken i 30 år och har trots de negativa siffrorna ett glädjebesked:

– Det är först när patienterna blir dementa som de blir lyckliga. Då glömmer de sina bekymmer. Dock är det värre för de närstående.