Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hon är Kinas första kvinnliga astronaut

Publicerad 2012-06-16

Kina har tagit ytterligare ett steg ut i rymden.

Under lördagen skickade landet upp sin första kvinnliga astronaut i en rymdfarkost.

– Jag längtar efter att få uppleva den underbara, tyngdlösa miljön i rymden, sa 33-åriga Liu Yang på en presskonferens i fredags.

Landets hittills mest ambitiösa rymduppdrag tog sitt nästa steg under lördagen när Liu Yang, och hennes två manliga kollegor Jing Haipeng, 45, och Liu Wang, 43, skickades upp i rymden.

Taikonauterna, som astronauter kallas i Kina, har som uppdrag att docka vid prototyplabbet Tiangong 1, och arbeta där under sin 13-dagarsresa. Landets mål är nämligen senare att bygga en permanent rymdstation på platsen till 2020.

Shenzhou 9-kapseln lyfte vid lunchtid svensk tid från Gobiöknen och rapporterades ha skjutits upp utan problem.

Rymdgruppen presenterades redan i fredags under storslagna former.

Allra mest uppmärksamhet fick förstås Liu Yang, 33, som är Kinas första kvinnliga astronaut i rymden.

Hyllades med 33 miljoner inlägg

Yang bor i Peking men härstammar från Henanprovinsen. Så snart hon tillkännagetts som en i teamet hyllades hon på Kinas Twitter-liknande mikrobloggsforum Weibo – med 33 miljoner inlägg.

”Liu Yang är Henans stolthet”, skrev en användare, enligt Reuters.

Hon har gått igenom en rigorös urvalsprocess och två års intensiv astronautträning inför uppdraget, som hon lyckats hålla hemligt fram till nu.

Yang beskrivs som ambitiös och målinriktad, en person som aldrig gjorde misstag i skolan.

– Hennes uthålliga karaktär är antagligen resultatet av en strikt och ordnad familj, säger gamla skolkamraten Qin Feng till China Daily.

Mest känd var Yang tidigare för att ha överlevt och lyckats landa ett plan i september 2003 efter att en grupp fåglar lyckats flyga rakt in i planet, skriver tidningen.

Dessutom är hon gift, något kvinnliga kinesiska astronauter måste vara enligt kinesiska rymdprogrammets krav. Ett annat önskemål är att kvinnliga astronauter hunnit bli mödrar, eftersom det finns en oro om att strålningen under resorna kan ”skada deras fertilitet”, enligt Reuters.

Längtar efter att vara tyngdlös

Liu Yang själv sa vid fredagens presskonferens att hon längtade efter att få vara tyngdlös i rymden.

– Tack för förtroendet från mitt moderland och dess folk, för att ha gett mig den här chansen att representera Kinas miljoner kvinnor genom att åka ut i rymden, sa hon enligt Reuters.

Kinas upprustning i rymden sker samtidigt som USA rustar ner sitt rymdprogram på grund av ekonomiska omprioriteringar. Senast den 3 juni pensionerades den amerikanska rymdfarkosten Enterprise i New York. USA håller i stället på att utveckla en ny slags rymdkapsel som ska kunna ta astronauterna längre ut i rymden. Men först 2014 beräknas den vara färdig att ta i bruk. Fram tills dess kommer transporterna av besättning och förnödenheter till ISS att ske med ryska Soyuzkapslar.

Kinas rymdambitioner är bara en del av landets växande välde. Landet har sedan tidigare gått om Japan och hamnat på andraplatsen på listan över världens starkaste ekonomier.