Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Mördades efter bråk om rånbyte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Nu åtalas Militärligans ledare Carl Sumonja

Mordmisstänkt Carl Sumonja, numera Thunberg, är tidigare dömd till 14 års fängelse för en rad grova rån. Han frigavs 2003.

Tvåbarnspappan försvann under en resa till Polen.

Nu åtalas Militärligans ledare Carl Sumonja, 43, hans lillebror och en ordningsvakt för att ha mördat honom efter ett bråk om ett rånbyte.

Men kroppen har inte hittats.

Här grips HAN Den 20 augusti ifjol greps Carl Sumonja misstänkt för mordet på den försvunna tvåbarnspappan. Tungt beväpnad polis slog till mitt i Stockholmstrafiken och grep samtidigt Sumonjas bror.

Polisen och åklagaren tror att en gammal rånskuld är motivet till det misstänkta mordet. En av de tre åtalade, en 38-årig ordningsvakt som även jobbat som skjutinstruktör åt polisen, hade enligt polisen en skuld på 200 000 kronor till offret.

Pengarna var ersättning för att tvåbarnspappan hjälpt rånarna med insideruppgifter vid ett värdetransportrån i Akalla 2005. Bytet vid rånet blev över 20 miljoner kronor – pengar som aldrig återfunnits.

Åkte till Polen

Enligt flera vittnen pressade mordoffret ordningsvakten på pengarna – om han inte fick dem skulle han gå till polisen.

Den 19 december 2007 skjutsade tvåbarnspappans fru honom till centralstationen i Stockholm. Han berättade för hustrun att han skulle ”träffa en vän” och åka till Polen. ”Vännen” visade sig vara den 38-årige ordningsvakten.

Sedan dess är han försvunnen. Polisen är övertygad om att han mördats.

Genom analys av ordningsvaktens telefontrafik i Polen kom polisen Militärligans ledare Carl Sumonja, som nu heter Thunberg, och hans lillebror på spåren. Det visade sig att också de befunnit sig i Polen vid tidpunkten och stått i intensiv telefonkontakt med ordningsvakten.

Blod i badrummet

Och i badrummet på Carl Sumonjas kontor i Gdynia har blod från den försvunne tvåbarnspappan säkrats.

Polisen är övertygad om att de tre dödat honom på kontoret och sedan gjort sig av med kroppen.

Samtliga åtalade nekar till inblandning i mordet.

Hur förklarar de blodet i badrummet?

– De har i den frågan inte varit särskilt meddelsamma, säger polisens utredare Håkan Ström.

– Det är klart att det är ett bekymmer att vi inte har hittat offrets kropp, men sammantaget tror jag ändå att de bevis vi har räcker till en fällande dom.