Piratpartiet – årets skräll
Uppdaterad 2019-04-17 | Publicerad 2009-06-07
När rösterna räknats stod PP, FP och MP som de stora vinnarna
Piratpartiet står för årets skräll, Miljöpartiet nära fördubblar sina röster – och fler svenskar än väntat tog sig upp ur sängen och röstade.
Nu har årets valsiffror kommit.
– Det är en politisk sensation, konstaterar Piratpartiets partiledaren Rick Falkvinge om sina 7, 1 procent.
00.25 Valmyndigheten meddelar att man avbryter rapporteringen av rösträkningen för natten, trots att ett valdistrikt i Stockholm saknas.
43, 8 procent av svenskarna har sagt sitt i dagens val vilket placerar oss som ett av de länder i Europa som röstat mest och bäst. En applåd till oss själva.
Tack och godnatt.
00.06 Bara ett valdistrikt kvar att räkna, men resultatet dröjer. Vilka är de? Vad händer? Har en valsedel fastnat i den symboliska urnan?
Frågorna är många.
Håll till godo så länge med nuvarande resultat.
PP får 7,1 procent. M 18,8, C 5,5, FP 13,6, KD 4,7, S 24,6, V 5,6, MP 10,9. JL 3,6 och SD 3,3 – båda hamnar utanför. Även FI missar en plats i parlamentet, de får 2,2 procent.
23.31 I Mörbylånga kommun kan man sträcka på sig i kväll för där kan man stoltsera med högst valdeltagande i Sverige – 59,4 procents deltagande, strax före Danderyd med 58,5.
Minst intresserade var Haparandaborna, där 26,2 procent röstade, knappt slagna av nästjumbon Älvdalen med 27,0.
23.28 Tick, tack igen. Nu är det bara 17 valdistrikt kvar att räkna.
23.17 Marit Paulsen, en rockstjärna? När hon och Folkpartiets partiledare Jan Björklund anlände till valvakan vid halv elvatiden mottogs hon som just det.
– Marit! skanderade publiken när toppkandidaten gick upp på scenen.
Paulsen tros vara en av de största skälen till Folkpartiets ökning i valet. Hon säger till TT att hon dock är lite förvånad över resultaten.
– Ja, lite. Ärligt talat kanske inte den sista veckan, men tänk nu på att tanten är gammal. Hon har varit i medieskugga fyra–fem år.
23.10 FI:s röster räckte inte till en plats i EU-parlamentet men Gudrun Schyman är nöjd ändå.
– Det spelar ingen roll – vi har vunnit, sade Schyman till jublande anhängare på FI:s valvaka på en restaurang på Östermalm i Stockholm.
23.07 Fredrik Reinfeldt talade alldeles nyss till sina partikamrater på valvakan.
Han säger:
– Vi har ett nästan godkänt valresultat. Vi får också passa på att gratulera Folkpartiet. Valdeltagandet har ökat i Sverige vilket det inte gjort i övriga Europa, säger Fredrik Reinfeldt.
– Valet är ju litet speciellt. Elva partier som är i närheten att ta mandat och i det här valet blev det Piratpartiet som stod för överraskningsmomentet. Man måste också komma ihåg att Moderaterna är i regeringsställning. Vi kommer inte att gå till väljarna med enfrågeresonemang och med populistiska utgångspunkter. Vi tar ansvar för Sverige.
22.56 Mona Sahlin säger att det blåser röd/gröna vindar i Sverige, trots att Socialdemokraterna som läget är just nu bara ökat med 0, 1 procent.
– Vi har tappat i varje Europaval, det här är det första där vi än så länge verkar öka lite. Och vi är mycket större än Moderaterna. Det blåser röd/gröna vindar i Sverige, säger Mona Sahlin till SVT.
22.52 Tick, tack, tick, tack. Rösterna fortsätter att ramla in. Enligt val.se har nu 5524 av 5664 valdistrikt räknats och 43, 7 procent av svenskarna röstat.
22.47 Centerpartiets Lena Ek möttes av stort jubel och applåder när hon kom till valvakan enligt TT.
– Vi ska vara jättenöjda med varje röst vi har tagit. Den här gången har det varit en kamp, men vi har vågat ta de stora frågorna och vi har varit det enda partiet som vågat stå upp mot de främlingsfientliga tendenserna i den här valrörelsen.
22.37 Siffrorna över hur många svenskar som röstat i dag stiger. Enligt val.se är siffran efter att 5432 av 5664 valdistrikt räknade så mycket som 43, 6 procent – en ökning på 6, 8 procent från 2004.
I EU som helhet fortsatte dock den sjunkande röstningstrenden.
Enligt EU-parlamentets redovisning av vallokalsundersökningar stannade årets totala valdeltagande på 43,2 procent, mot 45,5 2004, och 49,5 1999.
Lägst deltagande var det i Slovakien där bara 19 procent släpade sig till valurnorna.
22.34 I Stockholm är Miljöpartiet större än Socialdemokraterna. Detta enligt Valmyndigheten vars siffror man kan följa genom Aftonbladets excellenta valbevakare.
"Spriten är slut"
22.31 Piratpartiet firar för fullt. Så pass att spriten håller på att ta slut enligt en av medlemmarna på valvakan.
"Alla är jätteglada hos Piratpartiet i Stockholm. Men spriten är nästan slut här!" skriver han på Twitter.
22.27 Sverigedemokraterna går framåt. När cirka hälften av rösterna räknats hade Sverigedemokraterna 3,9 procent – på gränsen till att få ett mandat i EU-parlamentet.
Med valresultatet vid klockan 22.30 skulle mandatfördelningen bli följande:
Socialdemokraterna 6 (+1).
Moderaterna 3 (-1).
Folkpartiet 3 (+1).
Centerpartiet 1 (+/-0).
Kristdemokraterna 1 (+/- 0).
Vänsterpartiet 1 (-1)
Miljöpartiet 2 (+1).
Piratpartiet 1 (-).
Junilistan 0 (-3).
22.23 Mufs ordförande Niklas Wykman säger till Aftonbladets Johanna Melén att de dåliga siffrorna inte var helt oväntade.
– Det är ingen överraskning att det gått bra för Piratpartiet. Vi har i tre års tid påtalat Moderaternas brister i sitt förhållningssätt till internet och hur vi ser på arbetsmarknadsfrågor. På tisdag har vi partistyrelsemöte och då måste vi börja att bygga om partiet till det bästa partiet för unga.
22.19 Piratpartiet har gjort ett succéval, även enligt Valmyndighetens siffror.
– Vi är en gräsrotsrörelse som gjort något alldeles fantastiskt. Vi har trott på det här hela tiden. Vi har något viktigt att säga och något viktigt att framföra, säger Christian Engström till Aftonbladets webb-tv.
22.04 Enligt Valmyndighetens egna siffror ser Moderaterna ut att få ännu färre röster än i SVT:s undersökning. På Moderaternas valvaka blev det helt tyst när siffrorna lästes upp.
– De ljuger! ropade någon.
Fredrik Reinfeldt sitter enligt Aftonbladets uppgifter i ett eget rum och följer resultatet.
Hos Socialdemokraterna som enligt dessa nya siffror ökar med 3 procent från 2004 utbröt jubel. Det var trångt i lokalen på partihögkvarteret där de omkring 150 gästerna väntade på att partiledaren Mona Sahlin skulle komma.
Fler har röstat i år
22.03 Glada nyheter! Fler har röstat i år än i förra valet. 40,7 av de röstberättigade svenskarna deltog i dagens val enligt Valmyndigheten – 2,9 procentenheter fler än 2004.
22.00 Piratpartiet får 7,1 procent när rösterna i 2 606 av 5 664 distrikt räknats och kommer sannolikt in i EU-parlamentet. SD får 4,0 procent och får en plats.
Här är de riktiga siffrorna från valmyndigheten som de ser ut just nu:
• Socialdemokraterna får 27,7 mot 24,6 förra valet.
• Moderaterna får 16,1 mot 18,3.
• Vänsterpartiet får 6,0 mot 12,8.
• Folkpartiet får 11,7 mot 9,9.
• Centerpartiet får 6,9 mot 6,3.
• Miljöpartiet får 9,7 mot 6,0.
• Kristdemokraterna får 4,9 mot 5,7.
• Piratpartiet får 7,1,
• Junilistan får 3,9 mot 14,5.
• Av de övriga får Sverigedemokraterna 3,9 och Feministiskt initiativ 1,8.
21.51 Junilistan, som enligt VALU ser ut att minska kraftigt i detta val, från 14, 5 procent till 3,6, är missnöjda.
– Det här känns lite snopet om det står sig och vi hamnar strax under fyra procent. Då är det ett hårt slag för den EU-kritiska rörelsen, sade Sören Wibe till valarbetare på partiets valvaka efter att siffrorna från valundersökningen kommit.
Även hos Vänsterpartiet, som får 5,7 procent mot 12,8 procent år 2004, var minerna allt annat än glada.
– Jag är jättebesviken. Det är bara att konstatera att vi gjort ett dåligt val, säger Vänsterpartiets förstanamn Eva-Britt Svensson.
Centerns Lena Ek var inte heller särskilt glad.
– Jättenöjd kan man ju inte vara. Men vi har haft de jättestora frågorna, vi har tagit de tunga Europa frågorna, säger hon.
21.32 Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin konstaterade att missnöjesröstningen är högst närvarande i EU-valssammanhang. Socialdemokraterna verkar även de gå mot ett dåligt val medan Piratpartiet vädrar succé.
– Det blir intressant att se hur högt valdeltagandet blir. Missnöjesrösterna blir fler med ett lågt valdeltagande, säger Littorin till Aftonbladets Johanna Melén.
Thomas Bodström, ordförande i riksdagens justitieutskott, tycker att Socialdemokraternas siffror är bra.
– Det viktigaste är att vi har en förkrossande seger över Moderaterna. De sade ju att de skulle bli det största partiet.
Kvällens skräll – piraterna
21.23 Piratpartiet blir årets stora skräll om siffrorna står sig. Främst verkar det vara män som röstat på partiet.
Rick Falkvinge, partiledaren, jublade efteråt:
– Det här innebär att en ny generation får representation i Bryssel. Det här innebär att vi börjar arbetet för att säkra medborgarrättigheterna, något vi kämpat för i 3,5 år. Det här innebär att gammelpolitikerna äntligen måste förstå att till och med om de tar pengar ur lobbyisternas skottkärror så blir de av med jobben.
21.21 På Socialdemokraternas valvaka i partihögkvarterets lokaler på Sveavägen i Stockholm möttes siffrorna från SVT:s vallokalsundersökning med näst intill kompakt tystnad, enligt TT.
Vänsterpartiets stora tillbakagång kommenterades med enstaka ojanden.
– Det är ett ganska väntat resultat för vår del. Vi har inte gått tillbaka, vi går fram lite grann, vi håller ställningarna, säger Mikael Damberg, S-ordförande i Stockholms län till TT.
– Vi är det odiskutabelt största partiet. Det är skönt att se, men som sagt ganska väntat.
21.17 Feministiskt initiativ får 3, 2 procent av rösterna, något som kallas ett superfenomen.
– Det är fantastiskt roligt, nu gäller det att det segar sig uppåt, säger Schyman till TT om de första siffrorna.
Sverigedemokraterna får 2, 4 procent enligt undersökningen.
21.12 Hur många som röstat i Sverige i dag är ännu oklart. Men valdeltagandet i Europa fortsätter att minska enligt EU-parlamentets vallokalsundersökning. 43 procent av européerna har röstat enligt prognosen – att jämföra med 45,5 procent 2004.
21.08 Miljöpartiet ser ut att göra ett succéval och fördubblar sina röster från förra valet. Jublet visste knappt några gränser vid nio-tiden och språkrören skrek ut sin glädje.
– Om det blir så här är det helt fantastiskt. Bättre än jag vågat drömma om, säger Maria Wetterstrand till SVT.
Vallokalundersökningarna är inte detsamma som valresultatet. Enligt professor Sören Holmberg är det historiskt sett något sämre träffsäkerhet i EU-val än i riksdagsval.
I förra valet visade vallokalsundersökningen för lite för Moderaterna och för mycket för Vänsterpartiet
21.04 På Piratpartiets valvaka utbröt ett stort jubel när siffrorna kom. Enligt siffrorna är piraterna nu på väg att segla mot Bryssel och kan ta så mycket som två mandat.
På Moderaternas valvaka blev det däremot knäpptyst och en besviken stämning lade sig över rummet när resultatet från VALU presenterades. De minskar nu från förra valet om SVT:s siffror visar rätt, något de brukar göra med någon procents marginal.
21:01 SVT:s vallokalsundersökning VALU visar dessa preliminära siffror från valet:
• Socialdemokraterna får 25,1 mot 24,6 förra valet.
• Moderaterna får 18,5 mot 18,3,
• Vänsterpartiet får 5,7 mot 12,8,
• Folkpartiet får 11,4 mot 9,9,
• Centerpartiet får 5,8 mot 6,3,
• Miljöpartiet får 11,5 mot 6,0,
• Kristdemokraterna får 5,1 mot 5,7,
• Piratpartiet får 7,4,
• Junilistan får 3,6 mot 14,5,
• Övriga får 5,9 och där ingår både Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ.
"EU-kritiska väljare"
21.00 Vallokalerna stänger. Nu är din chans att påverka förbi.
20.56 Partiledaren Lars Ohly hoppades på valkvällen fortfarande på två mandat, även om han samtidigt tror att många av Vänsterpartiets anhängare avstår från att rösta i EU-valet.
– Våra väljare är väldigt EU-kritiska och ibland tar det sig uttryck i att man säger att man inte vill rösta av politiska skäl. Då brukar jag försöka säga att det är en dålig protest som de partier som vill ha mer makt till EU gynnas av, säger Ohly till TT.
20.53 I Ungern ser det konservativa partiet Fidesz ut att vinna en jordskredsseger i EU-valet. Den förre premiärministern Viktor Orbans konservativa parti skulle få 67 procent av rösterna och 16 platser i EU-parlamentet enligt en vallokalsundersökning som Szonda Ipsos gjorde.
20.51 På Piratpartiets valvaka sjungs det just nu studentvisor med omskrivna texter och äts toast skagen, helstekt fläskfilé med potatisgratäng och panacotta till dessert.
Allt bevakas som sagt av brittiska Channel 4. Även dansk och kroatisk television är på plats. Intresset från utlandet är stort för Piratpartiet. Det de utländska reportrarna undrar är: Kan ett enfrågeparti ta sig in i Europaparlamentet?
Enligt Piratpartiet själva följer 26 000 tittare deras valvaka som direktsänds på partiets egen sajt, rapporterar Aftonbladets reporter Erik Wiman.
– Den magiska gränsen är fyra procent. Allt över det är en sensation. Vi har jobbat tillsammans i tre och ett halvt år, nu är det på allvar. Även om vi inte passerar fyra procent så har vi uppnått historia. Vi har tvingat gammelpartierna att ta upp integritetsfrågorna. Skål, sade Rickard Falkvinge under ett tal.
20.38 På Moderaternas valvaka är det fortfarande ganska glest med folk och Fredrik Reinfeldt är ännu inte på plats. Enligt Aftonbladets reporter på plats, Johanna Melén, raggar statsministern fortfarande röster. Just nu är han på Centralstationen i Stockholm och talar med väljare.
På den blåa buffén bjuds på snittar med skagenröra – och rikligt med vin och öl. Med det är inte gratis: 40 kronor per glas vin och 25 kronor för en liten öl.
20.32 Och så grannarna i väst. I Danmark verkar Dansk Folkeparti och SF bli de största vinnare i EU-valet, medan De Radikale och Junirörelsen förlorade sina mandat. Detta enligt två skilda vallokalsundersökningar i Danmark på söndagskvällen.
20.29 Miljöpartiet håller sin valvaka på Södra Teatern i Stockholm. Språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand tror att de kommer att göra ett bra val.
– Jag skulle bli besviken om vi hamnade under åtta procent, säger Peter Eriksson till TT.
Samma positiva anda är det på studentkårens lokaler på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm där Piratpartiet bjuder på varmrätt i detta nu.
Efter de senaste månadernas opinionsmätningar har partiet satt ribban högt.
– Ett mandat är en fantastisk framgång. Blir det fler är det ännu mer magnifikt. Vi är nöjda med ett mandat, men hoppas på flera, säger partiets förstanamn, Christian Engström, till TT.
20.25 Enligt DN på nätet har Sverigedemokraternas valsedlar stulits på ett antal platser i Uppsala. En polisanmälan har gjorts.
Engelsk media på plats
20.17 Piratpartiets valvaka bevakas av engelsk media. Brittiska Channel 4 gör ingen EU-bevakning utanför Storbritanniens gränser – förutom Piratpartiet i Sverige.
För Aftonbladets reporter Torbjörn Ek, som är på plats på valvakan, förklarar de intresset så här: "Vi är fascinerade över att Piratpartiet, som i stort sätt är ett enfrågeparti, är så pass stort som det är och lockar så många unga att rösta."
20.13 Nedräkningen har börjat. Om ganska exakt 47 minuter stänger vallokalerna. Har du röstat än?
20.10 På Centerpartiets vaka tror man att partiet kommer att kamma hem två mandat.
– Det har varit sådan "go" i vår organisation de senaste dagarna, säger centerpartiets toppkandidat Lena Ek till TT.
20.08 Vid FI:s valvaka får deltagarna betala för att äta en buffé. Där ingår:
• Färsk potatissallad á la Brussel.
• Ugnsbakad lax.
• Rostad zucchini med sparris.
20.03 På Feministiskt initiativs valvaka som hålls på Elverket på Östermalm i Stockholm vakar en segerviss Gudrun Schyman. Enligt TT förutspår hon att hon kommer att ta en plats i Europaparlamentet.
– Jag tror det, jag tror faktiskt det, säger hon.
Att Benny Andersson gav partiet en miljongåva strax innan valet tror hon har betytt en del.
– Jag tror att det betyder att många fick upp ögonen för att vi är med, att det går att rösta på Feministiskt initiativ och att det går att rösta på Gudrun Schyman i det här valet, svarar Schyman.
På Vänsterpartiets valvaka är dock stämningen något mer skärrad. Partiet förväntas förlora ett mandat i EU-parlamentet.
– Det känns i magen, säger Vänsterpartiets förstakandidat Eva-Britt Svensson.
"Tillåtet att ta med egen sprit"
19.59 Piratpartiets valvaka kan bli något annorlunda än de övriga. I partiets inbjudan står det bland annat: "Fri bar för alla över 18 år. Det är tillåtet att ta med egen sprit."
19.41 Carl Bildt bloggar om sitt späckade valdagsschema men poängterar samtidigt: "Vi skall inte glömma att detta inte är dagens enda viktiga val. Parlamentsvalet i Libanon finns det anledning att också följa med uppmärksamhet."
19.30 Och så lite Grekland. Det går inget vidare för Greklands styrande, konservativa parti Ny demokrati. De första prognoserna visar att partiet ligger sex procentenheter bakom den socialistiska oppositionen Pasok. Det skulle innebära regeringspartiets första förlust på fem år.
19.00 Även Marita Ulvskog twittrar om sin dag. Hon skriver att hon är frusen efter sina valmöten ute på stan i dag men att hon nog lyckades övertyga "några hundra till". Hon berättar även hur hon laddat inför dagen. "Har lyssnat till Kent (elite på vapen o ammunition) för att ladda", skriver hon.
Och Gudrun Schyman, hon städar hon, enligt sin Twitter. "Vilken rysare! Opinionsmätningen säger noll. Nät och människor säger Yes! Go Gudrun GO!" skriver hon.
Piratpartiet uppmanar sina väljare att ta på sig hårdhandskarna. "Dags att att ta av silkesvantarna: Tvinga moster att rösta pirat!", skriver de.
18.45 Fredrik Federley, riksdagsledamot för Centerpartiet, förbereder sig inför kvällens valvaka genom att stryka. En klänning.
"Har precis strukit Marie Wickbergs klänning hon ska ha på valvakan i kväll", skriver han på sin Twitter.
18.20 I Tysklands val till EU-parlamentet ser förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokratiska parti CDU ut att gå mot en seger. Men siffrorna är svagare än vid valet 2004 enligt AP.
I Grekland där emot går ett nytt miljöparti bra.
I Storbritannien väntas regerande Labour ha gjort ett katastrofval, liksom Fianna Fáil i Irland. Även i Spanien, Grekland, Ungern och Tjeckien väntades de styrande partierna göra riktigt dåligt ifrån sig.
18.01 I Aftonbladets egen valvaka som sänds just nu på aftonbladet.se siar Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin om utgången i valet:
– Jag tror att Piratpartiet kommer in och Junilistan ut.
Mellin tycker att partikampanjerna varit mer konkreta.
– Det har varit mindre ja och nej än i de tidigare valrörelserna. Det har handlat mer om vad partierna verkligen vill uträtta när de sitter där nere i EU.
Men varför tycker många att det där med EU är så svårt att förstå?
– Det är en annorlunda struktur från hur vi har det i Sverige men det är inte fruktansvärt svårt att lära sig, det är inte kärnfysik. Själva EU-samarbetet är inte mer komplicerat än en jättelik bystämma, säger Mellin.
Sista chansen att rösta
17.51 Har du röstat än? Om dryga tre timmar är det nämligen för sent.
Opinionsmätningar tyder på att färre än hälften av EU:s 375 miljoner röstberättigade kommer att delta i valet. Varför? Många anser att EU har gjort för lite för att tackla följderna av den globala ekonomiska krisen.
17.33 Och på moderaternas partiblogg brinner flitens lampa. Där uppmanar man partikamraterna att kämpa in till slutet. "Valrörelsen är snart över, sova kan vi göra imorgon. Nu kör vi järnet fram tills vallokalerna stänger!"
17.29 Så gott som varenda partiledare har i dag tagit sig ut för att hälsa på folket – sina eventuella väljare. Folkpartiets Jan Björklund tog på sig reklambanderollen och delade ut valsedlar i Stockholm berättar partiet på sin blogg.
17.00 Kristdemokraternas Ella Bohlin skriver på sin blogg att hon delat ut vattenflaskor till röstande i Kista i dag.
"Nu är det nervös väntan kvar och förberedelser för kvällens valvaka med Kristdemokraterna på Nordic Sea Hotel. Det ska bli trevligt även om jag har fjärilar i magen!" skriver hon.
16.35 7088 045 svenskar är röstberättigade. Drygt 12 procent av dem har förtidsröstat, enligt TT. Flera av partiledarna hoppas på ett högre valdeltagande i år än vid tidigare EU-val.
Mona Sahlin jämför med förra valet.
– Det är en otrolig skillnad. Partierna tar det på allvar och medierna bevakar det på allvar, så får vi inte upp valdeltagande den här gången kommer jag att vara väldigt besviken.
Högerpartier går starkt
16.26 Konservativa vindar tycks svepa genom Europa. Enligt de senaste opinionsmätningarna leder högerpartierna i Tyskland, Frankrike, Italien och Belgien.
– Det är paradoxalt och visar hur splittrad vänstern är just nu. Normalt sett brukar sittande regeringar få lågt stöd i EU-valen, säger analytikern vid European Policy Centre, Jackie Davis till AP.
15.29 I krisdrabbade landet Lettland höll man EU-val i går. Där gick den ryska minoritetens parti och andra oppositionsgrupper starkt framåt.
15.15 Nu kommer TT med uppgifter om att Sverigedemokraternas (SD) pressekreterare Martin Kinnunen och hans sambo i natt överfölls och misshandlades i natt vid Gullmarsplan i södra Stockholm. Två personer har gripits.
Kinnunen och hans sambo ska ha blivit nedslagna och sparkade på tills en väktare kunde avbryta misshandeln.
15.07 Marita Ulvskog raggar röster mitt i centrala Stockholm. I dag har hon delat ut valsedlar vid Hötorget, Pub-huset och just nu, fram till klockan fyra, talar hon vid Åhléns city mitt i centrala Stockholm.
– Hon uppmanar folk att rösta och de som vill får ställa frågor till henne. Vi har även ett stort gäng SSU;are ute som knackar dörr, säger Ulvskogs pressekreterare Susanna Lif.
Statsministern och Filippa log i kapp
14.29 Statsministern har röstat. Strax efter ett lade han och hustrun Filippa röstsedlarna i kuverten och slickade igen dem. Paret log i kapp och statsministern hade tidigare berättat att han vaknat på strålande humör, trots den svidande fotbollsförlusten i går.
Undersökningen som hävdar att en av fyra inte känner till att det är val i dag kommenterade Fredrik Reinfeldt så här tidigare i dag till TT:
– Man kan inte hävda att det inte finns synlighet kring kampanjen eller att det inte finns medienärvaro. Mitt intryck när jag rest i Sverige är att vi haft en ganska mangrann uppslutning kring våra engagemang. Vi har också skapat andra slags kontaktytor. Men till slut måste det bli kontakt – från två håll. Och förhoppningsvis driver vi in fler att rösta här på slutet.
14.17 Junilistans kampanjblogg lyser av självsäkerhet. "Nu gäller det att alla EU-kritiker lägger sin röst på Junilistan. Vi är millimetrar från att ställa till med en ny valskräll", skriver de.
Partiledaren Sören Wibe röstade i sin vallokal hemma i Umeå strax efter halv ett idag.
– Jag hoppas att landets samtliga EU-kritiker i landet går och röstar så att vi får ett representativt EU-parlament där de olika uppfattningarna om hur EU ska utvecklas får komma till tals, sade Wibe i vallokalen.
14.00 Anna Liljerot, 28, och Marcus Priftis, 29 har båda röstat i dag. Båda var helt säkra på vad de skulle rösta på innan de kom. Till Aftonbladets reporter Sofia Ström säger de varför det är viktigt att rösta:
– Om man inte röstar blir någon annans röst viktigare, säger Anna Liljerot.
– Det är en självklarhet. Många dör för rätten att rösta så det är en plikt man har som medborgare, säger Marcus Priftis.
Möjligt rösta utan röstkort
13.49 Conny Kristensen är valförrättare vid Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan i Stockholm. Han säger till Aftonbladets reporter på plats, Sofia Ström, att det är mer folk än väntat vid vallokalen.
– Det var dött fram till tio men nu är det full rulle. Jag trodde att det skulle vara lugnare med tanke på vad man hört på förhand om valdeltagandet.
Vad är de vanligaste frågorna som folk har?
– Att de inte vet var de ska ta vägen. Och så finns det de som glömt sitt röstkort. Men vi kan kontrollera det via telefon så att de kan rösta ändå.
13.45 För att representera Folkpartiet, och sig själv, stod Olle Schmidt, andranamn på Folkpartiets valsedel, och raggade röster i sista minuten vid entrén på Borgarskolan i Malmö, skriver TT.
– Det är riktigt allvarligt att bara en av fyra vet att det är val i dag. Men det verkar som att folk bryr sig mer om valet i ökande grad, säger han
13.24 Och så lite mer från omvärlden.
I Slovakien gick folket i går till valurnorna. Eller folk och folk, bara 19 procent röstade.
Även om valresultatet inte är offentligt än ser det ut att ha slutat så här enligt TT: Landets styrande parti Smer ser ut att ha vunnit EU-valet men koalitionspartnern SNS fick också en plats i EU-parlamentet. SNS gjort sig mest känt för en rasistisk retorik mot landets zigenare och den ungerska minoriteten i landet.
Mona uppmanade folk att rösta
12.43 Aftonbladet passar på att prata med Mona Sahlin strax efter att hon röstat i Skuru skola i Nacka kommun. Inte helt oväntat röstade Sahlin på sossarna, "för att det är ett bra parti med ett bra politiskt program".
Partiledaren tror att fler kommer att rösta i år än vid förra valet.
– Det känns så. De som jobbade i vallokalen sa att det såg bra ut så här långt.
Vad vill du säga till de som inte orkar rösta?
– Det tar fem år till nästa gång du kan påverka. Tänk om du vaknar upp i morgon och Sverigedemokraterna tagit sig in med bara några rösters marginal, hur kommer du att må då?
Börjar det bli svettigt inför resultatet?
– Man känner sig alltid spänd inför valvakan, dels på de egna siffrorna och dels på valdeltagandet i stort.
Hälften har röstat
12.29 Vad händer i resten av EU då? Enligt TT har nu åtta EU-länder röstat.
I Nederländerna är valet redan klart och resultatet offentliggjort. Där blev det invandrings- och islamfientliga Frihetspartiet näst största parti och får fyra platser i EU-parlamentet.
Opinionsmätningar tyder på att färre än hälften av EU:s 375 miljoner röstberättigade deltar i valet. Många anser att EU har gjort för lite för att tackla följderna av den globala ekonomiska krisen, skriver TT.
12.17 Och inte ska väl Fredrik Reinfeldt vara sämre. Statsministern står just nu vid Sergels torg i centrala Stockholm och talar till åhörare.
– Jag vaknade faktiskt på väldigt gott humör. Jag tycker det är väldigt roligt med valdagen, det är en sorts examensdag för oss, sade Fredrik Reinfeldt till TT.
11.55 Socialdemokraternas Mona Sahlin har redan hunnit träffa valarbetare i Stockholmsområdet. Just nu är hon på väg till Nacka där hon ska rösta klockan tolv, enligt hennes presskontakt.
11.50 Även Miljöpartiets Peter Eriksson tar en sista chans att påverka folket. På trappan till vallokalen i Södra Latin i Stockholm står han just nu, enligt TT, och delar ut valsedlar.
– Fler partier är på väg att bli lite större. För vår del känner vi en sådan trend.
Olofsson tackar väljarna
11.33 Maud Olofsson tycker att det är viktigt för partiledare att visa sitt engagemang. Just nu står hon utanför vallokalen i Högalidsskolan på Södermalm i Stockholm och hälsar på de som kommer för att rösta.
– Min erfarenhet från alla valrörelser är att det alltid finns människor som är osäkra in i det sista, säger hon till TT.
– Det är klart att det spelar roll att partiledarna visar engagemang. Det ger signalen att det är ett viktigt val.
Val i 18 länder
11.17 I år kan det bli de små partiernas år. I opinionsmätningarna har bland annat Piratpartiet och Junilistan gått framåt på Socialdemokraterna och Moderaternas bekostnad. I Novus/TV4:s senaste opinionsmätning går Junilistan starkt framåt och kommer upp till 3,8 procent.
Därifrån är steget inte långt till de 4 procent som krävs för att knipa ett mandat. Även Piratpartiet har en möjlighet att knipa mandat.
10.49 Det är inte bara i Sverige som folk lägger sina valsedlar i kuverten. 18 andra EU-länder har även de val till Europaparlamentet i dag.
5 000 vallokaler
10.47 Än är det ingen rusning till de dryga 5 000 vallokalerna runt om i landet. När TT vid niotiden besökte en vallokal på Vingagymnasiet i stadsdelen Lundby på Hisingen i Göteborg hade bara ett tiotal röstande noterats under morgonen i de två valdistrikt som delade lokal.
10.35 Vid det förra EU-valet, 2004, deltog bara 38 procent av de röstberättigade. I år hoppas man på ett högre valdeltagande, trots att en av fyra svenskar enligt en ny undersökning inte ens vet att det är val i dag.
– Varje väljare som kommer är högvilt, säger röstmottagaren Bosse Jacobsson till TT.
10.20 Klockan åtta i morse öppnade vallokalerna runt om i landet. Ända fram till nio i kväll kan man lämna in sin röst och en dryg timma senare börjar resultaten att redovisas.