Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Så blir 2010

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-07

Efter ”skitåret” 2009 - så säger prognoserna om det nya året

Ska det bli ett nytt skitår eller ser vi ljuset i tunneln?

2010 bjuder på fett valfläsk och mer pengar i plånboken – men också på högre räntor och fler arbetslösa.

– Vi har bottnat och är på väg uppåt. Det går inte jättesnabbt, men det går uppåt, säger Kerstin Hallsten prognoschef på Konjunkturinstitutet.

För ett år sedan såg framtiden dyster ut. Tiotusentals människor hade varslats om uppsägning, svensk tillväxt var på väg utför, krispaketen regnade och Riksbanken chocksänkte räntan för att allt inte skulle tvärstanna. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin gjorde inte saken bättre genom att utse 2009 till ett ”riktigt skitår”. Nu har ett år gått. Hur blir 2010?

– När vi gick in i 2009 var människor extremt pessimistiska. Känslan var att allt var i fritt fall, det var en bottenlös känsla. Nu är det i stället en svag optimism som råder, säger Kerstin Hallsten, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

JOBBEN

Än är botten inte nådd. Arbetslösheten ökar visserligen långsammare än tidigare, men fortsätter att gå upp till 9,4 procent enligt Arbetsförmedlingens beräkningar. Först nästa år vänder det, men då långsamt och från en hög nivå. Tuffast är det inte oväntat för ungdomar, äldre, personer med utländsk bakgrund och tidigare sjukskrivna och sjukpensionärer. De riskerar också att hamna längst bak i kön när det väl vänder.

RÄNTAN

I somras blev krisens allvar påtaglig när Riksbanken sänkte styrräntan till rekordlåga 0,25 procent. Så sent som i september, ett år tidigare, hade räntan legat på mer normala 4,75 procent. Det blev guldläge för villa- och lägenhetsägare med stora lån. Och tanken var just den: Att ge folk mer att handla för och på så sätt få fart på hjulen. I år går den rekordlåga räntans tid mot sitt slut. Frågan är bara när höjningen kommer. Konjunkturinstitutet tror på en första räntehöjning i slutet av året, till 0,75 procent. Andra, som banken Nordea, spår en stegring redan i sommar och räknar med en styrränta på 2,0 procent i december. Marknadens egen bedömning är en höjning till 0,5 procent i sommar. När höjningen kommer är alltså osäkert. Men alla är överens om att den kommer.

LÖNERNA

Noll kronor i löneökning eller ett påslag på nära tre procent? Under 2010 ska 550 centrala avtal förhandlas om. De första 300 löper ut redan sista mars. Räkna med strid när 3,3 miljoner anställda ska få nya löner i år. I krisens spår förespråkar arbetsgivarna så låga lönelyft som möjligt. Eftersom olika sektorer har drabbats så olika av de dåliga tiderna säger arbetsgivarna nej till centrala avtal. Allt ska förhandlas på lokal nivå. Absolut inte, säger facken som vägrar gå med på sifferlösa centrala avtal. LO förespråkar i stället en löneökning på runt 2,6 procent i år. Ett riktmärke finns: Vårdförbundet har redan gått med på ett tvåprocentigt avtal för i år. Konjunkturinstitutet tror på löneökningar mellan 1 - 2,5 procent nästa år.

KONJUNKTUREN

I år vänder konjunkturen och det är vi konsumenter som kommer att stå för uppgången. När lågkonjunkturen slog till drog de flesta åt svångremmen. Det innebär att de som har jobben kvar nu har gott om undanlagda pengar att spendera.

I tidigare kriser har det varit exportindustrin som kommit igång först, men nu är omvärlden så svag att återhämtningen i stället kommer att ske på hemmaplan.

PRISERNA

Matvarukorgen blir inte dyrare i år än den var förra året. Över lag kommer priserna på varor att vara oförändrade medan tjänster blir ungefär en procent dyrare i år. Hyrorna beräknas också gå upp med mellan 1 och 1,5 procent. Men för dem som jobbar blir det ändå mer pengar över i plånboken med hjälp av troliga löneökningar och skattesänkningar. De senaste veckornas chockhöjning på elpriset kommer att gå tillbaka och sett till hela året blir elen bara något dyrare än förra året.

POLITIKEN

I september kan Sverige få en ny statsminister. Den borgerliga alliansen står mot den rödgröna oppositionen och om de senare segrar får vi för första gången en kvinnlig regeringschef: Mona Sahlin. 2010 är lika med valår och valår är lika med politiska utspel, debatter, löften och kanske en och annan framgrävd skandal. Valet 2006 erbjöd en hel spionhärva när det visade sig att folkpartister lurat sig in på Socialdemokraternas interna partiwebb. Valet 2010 blir också unikt eftersom två politiska block, inte i första hand sju separata partier, står mot varandra. Alliansen är samspelta sedan länge. Återstår frågan om de rödgröna lyckas få ihop en gemensam politik. Efter sommaren hettar det till ordentligt.