Här är julens bästa skinkor
Uppdaterad 2019-12-09 | Publicerad 2004-12-20
”De runda och feta är godast”
Sex av kockarna ur Svenska kocklandslaget, som tidigare i höst tog hem ett historiskt andra OS-guld, bänkar sig framför tolv julskinkor. Och börjar genast prata om fett.
– För liten fettkappa, slår Magnus Ek fast direkt efter en snabb inspektion.
Det är bara Scans färdig- kokta skinka, med rejäl fettkappa, som får kockarna att jubla.
– Det är ju fettet som ger smak åt skinkan. Vill man inte ha fett kan man skära bort det på tallriken, säger Gert Klötzke.
Undvik avlånga
– Den saftigaste och vackraste skinkan kommer från ytterlåret, säger Magnus Ek. Leta efter runda, bulliga skinkor istället för de avlånga, smala, råder han.
Det är ungefär vad du kan påverka själv. Rimningen (saltningen) är redan gjord och det är den och kokningen som avgör skinkans smak.
Kocklandslagets testresultat visar att det inte går att säga att den färdigkokta är bättre än en färsk. Visserligen hamnar två färdigkokta i topp, men andra färdigkokta visar sig kunna bli en julaftonens 11 september.
– Om julskinkan inte smakar bra finns det tyvärr inget sätt att rädda den. Du kan bara maskera eländet med en riktigt god senap, säger Gert Klötzke.
Bakade i ugnen
Priset är det vi betalade och kan variera mellan butiker och på grund av kampanjpriser.
De färska skinkorna bakades i vanlig hushållsugn. Alla skinkor förpackades anonymt.
Vi tog bort svålen i förekommande fall men lämnade kvar fettkappan. Smaken har viktats högst i totalbetyget.
Två i topp, flera bottennapp
Världens bästa kockar har testat årets julskinkor.
Resultat: ett par toppskinkor - Scan Pigghams färdigkokta och Nibble gårdsgris färdigkokta - men desto fler bottennapp.
– Det är bara senap som kan rädda en dålig skinka, säger kocken Gert Klötzke.
Läs också:
Så ugnsbakar du julskinkan
Första hjälpen för skräckskinka
Om skinkan inte smakar bra kan man maskera eländet med en god senap. Här kommer två recept från Gripsholms värdshus.
Karin Ahlborg