Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Colombianska knarkkarteller samarbetar med al-Qaida

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-08

"Ohelig allians mellan knarkterrorister och islamistiska extremister"

Den colombianska knarkmaffian får det allt svårare att få in droger på den europeiska marknaden.

Men nu misstänks man startat ett nytt samarbete – med al-Qaida.

I december greps tre al-Qaida-medlemmar misstänkta för drogsmuggling.

De tre männen greps i mitten av december i Afrika. De nu står inför rätta i New York misstänkta för knarksmuggling och förberedande av terroristverksamheter.

Gripandet är enligt många ett bevis på att colombianska knarkkarteller och islamistiska terrorgrupper börjat ett nytt samarbete.

Europeiska och amerikanska myndigheter misstänker att terroristerna mot betalning erbjuder sig att smuggla droger från Västafrika in på den europeiska marknaden.

”Ohelig allians”

Jay Bergman på amerikanska Drug Enforcement Administration, DEA, tror att fler gripanden av islamistiska terrorister med kopplingar till den sydamerikanska knarkmaffian kommer att bli aktuellt.

– Expansionen av kokainsmuggling genom Västafrika har skapat en ”ohelig allians” mellan sydamerikanska knark-terrorister och islamistiska extremister, säger Jay Bergman till Reuters.

Tidigare har transitländerna till den europeiska marknaden varit Spanien och Portugal.

Men det ändrades i mitten av 1990-talet, då EU började med hårdare bevakning av kusterna, säger Bergman.

Enligt en FN-rapport går 60 procent av det kokain som i dag kommer från Sydamerika till Europa genom västafrikanska länder som Mali, Niger och Guinea-Bissau. Och alla de stora drogorganisationerna i Colombia, inklusive vänstergerillan Farc, använder de här länderna som transitländer.

Svårt att stoppa

Att de colombianska knarkorganisationerna nu har tagit hjälp av islamistiska terrorgrupper är helt nytt, säger Bergman.

Han varnar för att den nya typen av samarbete kommer att förvärra situationen i länder som redan är hårt drabbade av våld och oroligheter. I exempelvis Guinea-Bissau misstänks knarkhandlare ligga bakom mordet på landets president.

Men det är svårt att stoppa drogerna. Den colombianska knarkmaffian kommer hela tiden på nya sätt att transportera sina varor över Atlanten.

”Billigare med agent”

Och Bergman tror inte att en ökad bevakning av Afrikas kuster är lösningen på problemet.

– Det är billigare och effektivare att ha en agent i Västafrika som samlar information om vilka båtar och flygplan som används i handeln, säger han.

Cirka 80 procent av kokainet och en tredjedel av heroinet som cirkulerar på den internationella drogmarknaden kommer från Colombia.

Enligt den colombianska polisens uppgifter är cirka 26 procent av den colombianska narkotikaexporten riktad mot den europeiska marknaden.