Passagerare fick evakueras från stillastående tåg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-30

Totalstopp i Östergötland

Mellan 700-800 personer fick evakueras ur SJ-tåg i kväll. Passagerarna satt fast i många timmar – en kvinna fick hämtas med ambulans efter att ha fått näringsbrist.

Mellan 700 och 800 personer fick evakueras från tre tåg i Östergötland.

Tågen fastnade på grund av en nedriven kontaktledning.

Passagerarna satt fast i vagnarna i upp till sex timmar. För en kvinna blev påfrestningen för stor, och hon fick hämtas i ambulans.

Problemen forsätter under kvällen och flera tåg är försenade.

Riksdagsledamoten Magnus Ehrencrona efter att han evakuerats till ett nytt tåg vid 17-tiden.

Klockan 11.49 i förmiddags bröts plötsligt strömmen.

En kontaktledning mellan Norrköping och Mjölby hade blivit nedriven på två ställen och det blev helt stopp för tågtrafiken i Östergötland. Tre tåg blev stående: ett i Linghem, ett i Gistad och ett vid Lindekullen.

Samtliga tåg fick evakueras.

– Det är mellan 700 och 800 personer som vi evakuerar så det är en ganska stor operation, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ, till Aftonbladet.

Bröt strömmen

Övriga tåg som normalt trafikerar sträckan kommer att ledas om via Hallsberg. De blir nu kraftigt försenade – mellan en och tre timmar. Och det kan dröja innan tågtrafiken flyter normalt igen.

Flera tåg är försenade även under kvällen. Ett tåg stod still vid stationen i Nässjö i drygt tre timmar.

– Vi skulle varit framme i Mjölby 17.45. Nu har vi nyss börjat röra oss från Nässjö, sade Maria Drugge, som är med på tåget, vid 21.30-tiden.

En av dem som evakuerades på tisdagseftermiddagen är riksdagsledamoten Magnus Ehrencrona (MP). Han åkte hemifrån Helsingborg klockan fem på morgonen för att hinna till ett utskottsmöte kvart över elva.

– Men det blev alla möjliga problem. Först när jag bytte tåg i Lund var det en och en halv timme försenat. Sen skulle de byta lokförare i Tranås. Och sen kom kontaktledningen när vi var på väg mot Norrköping, säger han.

Toaletterna lade av

I drygt fyra timmar stod tåget still innan evakueringen påbörjades.

– Det är obegripligt att de inte satte in bussar direkt, säger Ehrencrona.

För en kvinna blev tiden utan mat och vatten för lång. Under evakueringen larmade räddningstjänsten därför en ambulans. Personalen bar ut kvinnan på bår.

– Hon hade näringsbrist och mådde dåligt och vi tog det säkra före det osäkra, säger Torsten Westöö, inre befäl på räddningstjänsten i Norrköping.

"Mer och mer irriterade"

För att kunna evakuera tågen tvingades räddningstjänsten och Trafikverket att bryta strömmen och få bort den nedrivna ledningen. I och med det slutade även tågets toaletter att fungera. Vid 17-tiden hade han och övriga passagerare evakuerats till ett tåg mot Norrköping.

– Folk blev mer och mer irriterade, och när solen gick ner blev det kolsvart på tåget. Sedan tog varmrätterna slut redan vid 11-tiden så det fanns inget att äta. Personalen gick runt med knäckebrödskorgar och frågade om det fanns någon som var extra hungrig.

Enligt SJ har passagerarna nu kommit fram till Stockholm.

– De kom fram vid 20.30-tiden, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour.

Sent vid midnatt satt det fortfarande människor på bussar på väg mot sina destinationer.

Helene Rothstein Sylvesten, 32 var alldeles för sent av ett av SJ-tågen som fastnade i Linköping. Hon och tremånadersbebisen Samuel hamnade först på den åttonde bussen som gick därifrån. Hon beräknas vara framme vid sin slutdestination, Malmö, vid 02.30-tiden.

Nu börjar hon bli trött på att bära omkring på Samuel sedan 10-tiden, då hennes tåg gick från Stockholm.

– Som tur är hamstrade jag mat innan vi gick av SJ-tåget, och lyckades byta hans blöja på bussen. Men det här känns inte kul, säger hon.

Har du drabbats av
tåghaverierna?

ANNONS