Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

En person till sjukhus efter bilbrand

Publicerad 2014-09-12

Polisen misstänker brott

En person fick föras med ambulans till sjukhus efter en bilbrand i Åkersberga – enligt grannar hördes en smäll i området tidigt i morse.

– Folk har gått runt och sagt att det är en bilbomb, säger Simon Rojasson som bor i området.

Just nu har ett stort bostadshus i området evakuerats efter att polisen hittat ett annat misstänkt föremål.

Polisen fick larmet om branden strax före 08-tiden. Bilen stod då parkerad vid sporthallen i Åkersberga.

– Vi fick in det som en brinnande bil, säger Albin Näverberg, informatör på polisens länskommunikationscentral.

Enligt SOS Alarm har en person förts till sjukhus med ambulans. Personens skador är okända. Räddningstjänsten är på platsen och har släckt branden.

70-80 lägenheter utrymda

Vid 13-tiden evakuerades ett bostadshus i närheten då man hittat ännu ett mystiskt föremål.

– Det handlar om ett fordon som sätts i samband med det som exploderade. Vi håller just nu på att undersöka det, sa polisens presstalesman Albin Näverberg vid 13.20.

Enligt polisens presstalesman Christer Sandström på plats i Åkersberga finns det en risk för att det kan finnas sprängmedel på den andra bilen. Polisens bombtekniker kallats till platsen. Som en säkerhetsåtgärd har runt 70-80 lägenheter på Norrgårdsvägen har utrymts, men polisen uppger att ett 30-tal boende inte har kunnat nås. För att säkerställa att ingen är kvar i bostäderna kommer polisen att gå in i bostäderna med hjälp av en låssmed.

– IDet kommer att vara fryst läge vid den här bilen i ungefär en halvtimme till fram till att fastigheterna är utrymda, säger Sandström.

Barn blev vittnen

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet alternativt försök till mord eller dråp. Polisen spärrade inledningsvis av närområdet kring bilen. En avspärrning som under dagen har utökats.

– Teknikerna är just nu där och letar igenom området. Vi har spärrat av ett ganska stort område, säger Albin Näverberg.

Polisen koncentrerar sig på att hitta eventuella vittnen och bevis som kan styrka brottsmisstankarna. En grupp barn i 7-8-årsåldern som var på väg till skolan blev vittnen till morgonens händelse. Dessa barn har omhändertagits av kommunens Posomgrupp, uppger polisen på plats.

”Smällde högt”

Karin Hagman var ute och joggade i löpspåret som ligger i närheten av parkeringen utanför idrottshallen när hon hörde en smäll i morse.

– Det smällde högt, det var en explosion. Jag tänkte att det kunde ha varit något bus att någon smällde med en smällare, men det var ingen vanlig smäll, säger hon.

Simon Rojasson bor cirka 500 meter från parkeringen och även han hörde smällen:

– Det skakade i hela lägenheten. Folk har gått runt och sagt att det är en bilbomb, säger han.

Delar av taket på den utbrunna bilen ligger en bit i från fordonet, berättar han.

– Halva taket ligger dryga 50 meter bakom bilen. Och det är splitter bakom hela bilen, säger Simon Rojasson.

Om det rör sig om en bilbomb eller inte kan polisen i nuläget inte bekräfta.

– Om det beror på att det är exploderande bensin eller ett däck det vet vi inte. Den uppgiften jag har fått är att en person fått åka till sjukhus med ambulans, säger Albin Näverberg.