Nu parkerar värmen över Sverige

Publicerad 2014-05-21

Stannar i flera dagar – "Kan bli 30 grader"

Nu öppnar sig värmekorridoren – två vädersystem trycker in ­hetta över Sverige.

– Till helgen kan det bli 30 ­grader varmt, säger Martin ­Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Ett mäktigt lågtryck i väst och ett dallrande högtryck i öst.

Mitt emellan de två väder­systemen ligger Sverige.

– Vi ligger där emellan de närmaste dagarna. Det gör att det strömmar in luft söderifrån från Polen som också är relativt varm, säger Sofia ­Söderberg, meteo­rolog på SMHI.

Resultatet blir högsommarvärme i flera dagar framöver.

– När det är sådana här temperaturer beskriver man det som högsommarvärme. Och just för den här­ perioden är det ­faktiskt temperaturer som är mycket över det normala, säger Sofia Söderberg.

Ska hänga i en park

Enligt meteorologen Martin Hedberg på Klart.se väntas ­mellan 25 och 30 grader under de ­kommande dagarna i östra ­Svealand och östra Götaland. ­Allra somrigast väntas vädret bli under lördagen i Stockholms­trakten, Uppland, Östergötland och Sörmland.

– Då kan det bli 30 grader. Det är riktigt varmt. Det är höga temperaturer, säger Martin Hedberg.

Arbetskamraterna Jessica ­Larsson, 28, Linda Zacharias, 23 och ­Sara Jin, 27, ser fram emot en helg i solens och värmens tecken.

– För mig går gränsen för när det är sommar vid 25 grader så i helgen blir det verkligen till att sola och hänga i någon park, säger Linda Zacharias.

Sara Jin planerar till och med ett bad i Mälaren.

– Det blir definitivt ett dopp. Och kanske lite sangria efter det, säger hon.

Hett i Haparanda

Några sommartemperaturer i vattnen är dock inte att vänta – trots skinande sol och en termometer som visar närmare 30-strecket.

– I Götaland och Svealand ­kommer det att vara mellan 12 och 15 grader i vattnet. Men är det t­illräckligt varmt i luften står man ju ut med det mesta. Det är klart att det kommer att badas i helgen, ­säger Martin Hedberg.

Också i Norrland väntas varmt och soligt väder under vecko­slutet. Det fick Haparanda en ­försmak på i förrgår då landets högsta temperatur på 25,6 grader uppmättes i gränsstaden.