Nostalgifesten där allt handlar om Commodore 64
”Det är en konstform”
Uppdaterad 2021-11-02 | Publicerad 2019-08-03
LUND. 80 nördar på en och samma plats.
Alla är exklusivt inbjudna till nostalgifesten Gubbdata.
Och här handlar det om klassikern Commodore 64.
Jag kommer inte ihåg att min far någonsin kommenterade mina datoraktiviteter – själv hade man ju blivit galen om barnen hade hållit på med något sådant nu.
Ixion, Triad-grundare (Ur boken Generation 64)
Få utomstående har varit på plats, men Aftonbladets team släpps in i nördarnas paradis. Här, i en gymnasieskola i centrala Lund, är stämningen koncentrerad och temperaturen hög. Bokstavligen. Värmen från datorerna slår emot besökare som en vägg.
Årets Gubbdata pågår.
Det innebär att de 80-tal deltagare på plats bryr sig mest om Commodore 64 – några få också om Amiga och Atari. De gamla datorerna finns sida vid sida, men många har också emulatorer som gör att de kan jobba på Commodore 64 i de bärbara datorerna.
Galet? Javisst. Nördigt? Utan minsta tvekan.
I år är det tioårsjubileum. Gubbdata startade med fyra personer 2009. En av dem var David Almer, till vardags är han historie- och svensklärare. Här i retrodatakretsar går han under namnet Hedning.
– 1986 fick jag fick min Commodore 64. Nu är vi alla här för att återuppleva vår barndom. Det är jättekul med en gammal maskin som man känner utan och innan och som är så begränsad minnesmässigt och hastighetsmässigt, säger han.
Gubbdata innebär intensivt häng med andra nördar, utbyte av erfarenheter, tips och tävlande under tre dagar – fredag till söndag.
– Vi spelar lite grann, men framför allt är det en konstform. Det primära här är att folk är duktiga grafiker, duktiga musiker och duktiga på att programmera. Tillsammans kan man göra produktioner som ser fina ut – som en musikvideo kan man säga.
Hur många Commodore 64 har du hemma?
– 20 kanske, säger han och skrattar. Jag är lite extrem. Jag vill ha en till varje grej och det finns olika små modeller. Det är gamla maskiner, de går ju sönder, att hålla dem vid liv är en väldig utmaning.
Jimmy Wilhelmsson startade bloggen Spelpappan 2010. Tre år senare skrev han tillsammans med Kenneth Grönwall en bok om Commodore 64: Generation 64. I dag har den sålt slut, trots flera upplagor.
– Vi gör kaffeböcker av subkultur, som den här som är helt vansinnig när man kommer utifrån, men som ”makes perfect sense” om man har varit i den ett tag. Allting ska vara nostalgi, det är det allting handlar om här. Folk är ju nostalgiska i excess.
– Jag är ju brukare av den här datorn, medan de här människorna inte är några nobodys. Det är tekniska chefer på Spotify, en har jobbat länge på Sony och varit med och plocka fram hårdvara till Playstation, en är en av Europas största experter på datasäkerhet.., säger han.
En av legendarerna på Gubbdata är Pex ”Mahoney” Tufvesson, han forskar i dag på hur mobiler kan fungera om tio år. För honom startade allt med musikintresset.
– Mina första demonstrationsprogram gjorde jag 1985, när var jag nio år ungefär. 1989 gjorde jag ett musikprogram som hette ”Noisetracker”, där man skapade musik med en hemdator. Musikprogrammet kopierades från dörr till dörr, från postlåda till postlåda – och spreds sen över hela världen, säger han.
En av dem det spreds till var Axel Hedfors, i dag mer känd som Axwell i Swedish House Mafia.
– Axel Hedfors satt i sin källare och fick tag på mitt musikprogram, kom på att det var ganska kul att göra musik och sen ledde det ena till det andra, vilket gjorde att vi fick en svensk världsartist som började använda det.
Så det är tack vare dig Axwell håller på?
– Ja, han säger det i alla fall, säger Pex och skrattar.
– Att använda datorn som ett kreativt verktyg, utveckla sin musikalitet och kreativitet, var ju väldigt bra, att skaffa sig ett intresse som tar en vidare. Datorer i dag bjuder inte in en att undersöka hur de fungerar eller skapa någonting nytt. På din Ipad kan du installera en app som gör att du kan spela, men du kan inte få reda på hur spelet är gjort eller ändra i spelen.
Tyvärr menar jag att datorer från 1993 och framåt inte väcker något intresse för teknik längre. Experimentlustan försvann med datorer som Commodore 64.
Pex ”Mahoney” Tufvesson, chipdesigner, hackare och musiker (Ur boken Generation 64)
Men det stora intresset för Commodore 64 i dag…?
– Anledningen till att jag hänger kvar där nu är att det är ett fantastiskt pussel. Gamla datorer har otroligt mycket begränsningar, Commodore 64 i dag är hundratusen gånger långsammare än din mobiltelefon. Den har en bråkdel av minnet som din mobiltelefon har, men kan fortfarande lösa de problemen som du löser med din mobiltelefon. Som då till exempel att du kan läsa Aftonbladet online via en 35 år gammal hemdator i dag. Aftonbladet har ju funnits på nätet sedan 1994, men det är först nu vi kan läsa Aftonbladet på en Commodore 64.
Att kunna göra saker på gamla datorer kan man ha nytta av när man forskar i hur datorer ska fungera i framtiden.
– Det är viktigt även i dag att skriva bra program när det gäller att använda beräkningsdatorer och kluster och så vidare. Konsten att optimera och göra rätt saker i rätt ordning är något jag har väldigt stor nytta av i mitt jobb.
– Och har man optimerat saker från en gammal dator i 35 år så går livet väldigt mycket ut på, eller hjärnan åtminstone har en väg som säger: Tänk på vad du gör och i vilken ordning, för det kan göra stor skillnad. För 40 år sen fanns inte internet, du kunde inte få koden från andra, det fanns inte minne att lägga in dåligt skrivna program i minnet, utan du var tvungen att skriva ett bra program från början. Det är väl det jag ser som tjusningen i detta, säger Pex.
De flesta på Gubbdata är mellan 40 och 50 år, de som var barn på 80- och 90-talet.
– Jag håller på med retrospel – och så håller jag på lite med 64:an också. Här handlar det mycket om stämningen och att man träffar vänner.
Vissa som är här inne är såna som man såg upp till när man var liten och man får träffa såna legendarer som Mahoney och Pontus ”Bacchus” Berg. Det är kul, säger Jesper ”Skuggan” Klingvall.
En som faller lite ur ramen Johan ”Z-Nexx/G*P” Osvaldsson som bara är 27 år.
– Det är det som är så häftigt, att människor på alla nivåer är här. Det är folk som upptäckte Commodore 64 häromåret och kommer hit. Och de som hållit på sedan 1987 är här också, alla de stora legendarerna. Det är så häftigt att man kan träffa dem face to face, bara så där, säger han.
Det kan tyckas som ett under att de gamla datorerna fortfarande fungerar. En som ser de som sitt uppdrag att hålla igång de gamla datorerna är Krister Andersson, som till vardags jobbar med it-serverdrift.
– Jag lagar datorer, reparerar och gör i ordning dem så att de håller en stund till. Reservdelar går fortfarande att få tag i och köpa på nätet, så det är ju inte något stort problem. Man behöver ju inte köpa maskiner för att få tag i reservdelar än – men maskiner har jag många – en 30-40 stycken, säger han och flinar.
– Man kan inte säga vilket det vanligaste felet är, det finns ju massor av fel. Strömbrytarna går sönder, olika ICI-kretsar går sönder för att man kopplar in saker när de är igång. Det finns väldigt mycket som kan gå sönder på dem.
Roya Naini från Olympia på amerikanska västkusten är unik – hon är den enda deltagande kvinnan på Gubbdata. Hennes första dator var en Commodore VIC-20, den fick hon när hon var fem år.
– Jag har växt upp med datorer runt mig i hela mitt liv. Sen började jag jobba som programmerare i olika programmeringsspråk, men jag har alltid saknat de enklare tiderna med gamla datorer.
Roya är musiker, bor i Stockholm sedan nio år och jobbar uteslutande med elektronisk musik.
– När jag hörde om Gubbdata, så ville jag tävla – kanske för att visa att kvinnor kan lika bra som män. De kallar mig ”Datatanten” så det ska låten heta, säger hon och skrattar högt.
– Jag gillar det här, för jag gillar begränsningar. När man är kreativ och gör musik kan man kan ta fram vad som helst och lägga till hur mycket som helst på synthen. Men med Commodore 64 är man väldigt begränsad med typ tre kanaler – och man måste skapa inom den ramen. Det är lite jobbigt – men jag har fått väldigt bra hjälp av gubbarna här när jag behövt. De är väldigt smarta. Och snälla.
Och ja, hon vill komma tillbaka nästa år också, säger hon.
Om jag spelade tillsammans med någon var det oftast med min kompis Linda. Vi var båda liksom mobbade; hon var den rödhåriga i klassen, jag var bögen.
Operasångaren Rickard Söderberg med rötter i C64 (Ur boken Generation 64)
FAKTA/COMMODORE 64
Tillverkades av Commodore mellan 1982 till 1994.
Den mest sålda sålda hemdatorn genom tiderna – sålde 17 miljoner över hela världen. I Sverige såldes 100 000 exemplar.
Kallas även VIC64, CBM64 eller C64.
Ungefär 10 000 programtitlar har hittills utvecklats för C64.
Hade ett ramminne på blott 64K.
Källa: WIKIPEDIA