Isolering för äldre kan vara över i oktober

TT

Publicerad 2020-09-01

Beroende på utvecklingen av coronaviruset kan Folkhälsomyndigheten om ett par månader komma att lätta på restriktionerna för personer som är 70 år eller äldre. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten kan komma att lätta på restriktionerna för personer som är 70 år eller äldre.

– Om ett par månader kommer vi med ett upplägg för att bryta deras isolering. Det ska bli mer lika för alla, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagskvällen i SVT:s Aktuellt.

Han flaggade dock för att tidsaspekten kan vara något optimistisk och att planen bygger på att smittspridningen av coronaviruset är fortsatt låg i samhället.

Dessutom kan munskydd behöva användas i vissa sammanhang och miljöer, när personer kommer nära varandra. Det bland annat handla om frisörbesök, där både frisören och kunden ska använda munskydd.

Om den positiva utvecklingen håller i sig anser Tegnell att det även kan bli möjligt att fira jul tillsammans - äldre och yngre ihop. Förutsatt att man firar på en plats där det går att hålla avstånd till varandra.

– Kan man hitta ett klokt upplägg för det tror jag nog att det ska vara möjligt att fira en lite mer normal jul än vi hade trott annars.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln