Omfattande arbete när döda ska identifieras
Publicerad 2020-01-10
Minst 17 personer hemmahörande i Sverige dog i flygkraschen i Iran. Nu börjar det omfattande arbetet med att identifiera de omkomna.
– Det kräver ett omsorgsfullt arbete, för det måste bli rätt, säger Kristian Ljungberg vid polisen.
Samtidigt kan oklarheter kring medborgarskap göra att arbetet drar ut på tiden.
– Vi påbörjade under onsdagen arbetet med att identifiera personer med anknytning till Sverige som kan antas ha omkommit i flygkraschen, säger Kristian Ljungberg vid polisens nationella mediecenter.
Arbetet görs i nuläget från Sverige och går ut på att samla information i form av exempelvis dna för att kunna identifiera offren.
– Det handlar om att vi säkerställer information, det kan vara dna och annan typ av personlig datainformation för att kunna matcha det med offer som identifierats på plats.
Svårt arbete
Information som samlas in i identifieringsarbetet kan vara fingeravtryck och information från patientjournaler och tandkort. Även signalement som längd, hårfärg, födelsemärken och ärr kan hjälpa till att identifiera omkomna vid händelser som denna, enligt polisen.
Samtliga 176 personer ombord på det kraschade flygplanet omkom. 17 av dem bodde i Sverige. Sju hade svenskt medborgarskap och tio var folkbokförda i Sverige enligt utrikesdepartementet.
Att frågan om medborgarskap i vissa fall är oklar kan göra att identifieringsarbetet drar ut på tiden, säger Ljungberg.
– Just den typen av medborgarskapsfrågor – har man bott i Sverige och finns information som går att matcha? – är den typen av frågor som arbetet får utvisa.
Enligt Anna Lundbladh, presskommunikatör på utrikesdepartementet, kan antalet döda med hemvist i Sverige komma att öka.
"Kräver stor noggrannhet"
Vid den här typen av katastrofer bedrivs polisens arbete i enlighet med riktlinjer som slagits fast av Interpol, enligt en metod som kallas disaster victim identification (DIV).
Arbetet är omfattande och hur lång tid det kommer ta att identifiera samtliga omkomna i Iran kan polisen inte svara på.
– Det är tidskrävande och kräver väldigt stor noggrannhet. Vi har ingen prognos i nuläget över hur länge arbetet kan pågå, säger Kristian Ljungberg vid polisen.
Polisen har arbetat enligt DIV flera gånger tidigare, bland annat vid flygkraschen i Etiopien förra året.
– Det här är ingen ovanlig sak för polisen att hantera. Efter flygolyckan i Umeå arbetade vi enligt denna metod, vi hjälpte också till på plats i Etiopien.
Vid händelser utomlands kan den så kallade svenska id-kommissionen vid polisen skicka ut personal för att hjälpa till med identifieringsarbetet på plats, vilket sker på begäran från myndigheterna i det land där händelsen inträffat. Arbetet leds dock alltid av myndigheterna i det landet. Svenska polisen har ännu inte fått någon förfrågan om att bistå med personal i Iran, säger Ljungberg.