Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Rapport: Hälften vågar inte berätta om NPF-diagnos på jobbet

Publicerad 2022-11-20

Hälften av alla som har en så kallad NPF-diagnos vågar inte berätta om det för sin arbetsgivare.

Det framkommer i en enkät från riksförbundet Attention.

”Vi vet att de absolut flesta av vår medlemsgrupp kan och vill arbeta, men många får inte chansen” skriver förbundet i en kommentar.

Riksförbundet Attention har genomfört en medlemsundersökning om hur arbetsmarknaden fungerar för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så kallad NPF-diagnos.

Många med NPF-diagnos väljer att dölja sin diagnos på jobbet.

I enkäten framgår att hälften av de tillfrågade är öppna med sin diagnos för sin arbetsgivare, men att lika många väljer att hålla den hemlig.

Omkring 20 procent skulle dock vilja berätta om den, men oroar sig för att bli uppfattad som annorlunda eller bli bedömd enbart utifrån sin diagnos.

Detta trots att personer med funktionsnedsättning har rätt att få och behålla ett arbete på samma villkor som andra, enligt en FN-konvention.

En av de tillfrågade i enkäten skriver att hen har berättat om sin diagnos vid några tillfällen men att alla möjligheter till anställning då försvinner.

”Det blir tvärtyst”, konstaterar personen.

Tillgång och nackdel

I enkäten framkommer även att bara 30 procent upplever sin NPF-diagnos som en tillgång på jobbet, och mer än 30 procent uppger att man har mötts av negativa attityder från arbetsgivaren.

31 procent har även utsatts för mobbing och trakasserier på sin arbetsplats, och nästan 15 procent uppger att man en eller flera gånger
har blivit uppsagda på grund av sin funktionsnedsättning.

Förbundet konstaterar dock att diagnosen både kan vara en tillgång och en nackdel beroende på arbetsuppgifter och förutsättningar.

”Vi vet att personer med NPF löper betydligt större risk att hamna i arbetslöshet och sjukskrivning än andra. Men vår undersökning visar att ett gott ledarskap och en tydlig organisation har extra stor betydelse för den här gruppen” skriver förbundet i en sammanfattning.

Vidare konstaterar man att den största utmaningen på jobbet för många med NPF-diagnos är stress samt en rörig och otydlig arbetsmiljö. Även den fysiska arbetsmiljön påverkar, i form av höga ljudnivåer och för många intryck, samt ett otydligt ledarskap och ledning.

”Olyckligt”

Att många med NPF-diagnos väljer att dölja sin diagnos och därmed riskerar att gå miste om förståelse och stöd beklagas av Attention.

”Det är olyckligt för både individen, arbetsgivaren och samhället när den arbetskraft som kan och vill arbeta inte får möjlighet, säger ordförande Anki Sandberg i en kommentar.

Vidare skriver Attention i rapporten att ett viktigt steg för att göra arbetsmarknaden mer tillgänglig för den aktuella gruppen är att öka kunskapen kring diagnoserna hos arbetsgivare och dem som rekryterar, samt att se mer till individen och mindre till diagnosen.

”En större förståelse för de individuella skillnaderna är otroligt viktigt för att arbetsmarknaden ska kunna nyttja all den kompetens som idag inte få plats på grund av förutfattade meningar och stereotypa uppfattningar”.