Fotbollsklubben i sorg – håller öppet i kväll

Publicerad 2022-10-26

SANDVIKEN. I går sköts en 16-årig pojke ihjäl på en cykelstig i Sandviken.

I kväll sörjer Sandvikens IF, klubben där han brukade spela fotboll.

– Man blir helt bestört, både ledsen och arg att sånt här händer, säger klubbchefen Anders Eriksson.

En granne satt och kollade på tv när han hörde skotten som ven genom skogen sent på tisdagskvällen.

– Man hörde att det inte var vanliga smällar, utan att det var någonting annat, säger mannen som önskar att vara anonym.

Det var skotten som hade dödat en 16-årig pojke från Sandviken. En förbipasserande hade sedan försökt göra hjärt- och lungräddning, men hans liv gick inte att rädda.

Pojken var aktiv i Sandvikens IF och spelade i deras fotbollslag.

– Vad ska man säga. Man blir helt bestört, både ledsen och arg att sånt här händer. I en så här liten stad, när man hör att det är en ung kille vet man att det inte är osannolikt att det är någon man känner. Det var inget roligt besked, säger Anders Eriksson som är klubbchef på Sandvikens IF.

Håller kvällsöppet för laget

Under onsdagskvällen kommer klubben ha öppet för alla som känner att de vill ses.

– Vi kommer samla de spelare och ledare som kände den här pojken bäst. Vi vill stötta dem, och träffas och prata.

Det är en klubb som varit med om mycket tragiskt det senaste året. I juli dog en av deras medlemmar i en bilolycka, på väg hem från en fotbollscup i Dalarna.

– Vi hade hoppats att vi aldrig skulle behöva göra det här igen, säger Anders Eriksson.

Lokalpolisen: ”Våldet sprider sig”

När polisen började utreda fallet startade de ”från noll”, säger lokalområdeschef Monika Carlsson.

– Vi reder ut hans sista timmar i livet. Hur han levt, vart han umgås och så vidare. Det är ett sökande från ruta noll och framåt.

Polisen har inte haft någon insyn eller kunskap om pojken tidigare. Man utreder brett, och enligt Monika Carlsson är det för tidigt att säga om brottet har kopplingar till gängkriminalitet.

Monika Carlsson.

– Men självklart verkar det som att våldet tagit sig från storstadsområden och successivt utåt. Nu var det Sandvikens tur, eller otur.

När ett så litet samhälle som Sandviken drabbas av dödligt våld blir många påverkade, menar Monika Carlsson. Allra främst alla skolkompisar, vänner och familj, men också de som inte kände pojken.

– Många kanske känner ”varför händer det just här i Sandviken”. Den upplevda oroskänslan är naturligtvis förskräcklig. Våldet drabbar alla samhällen, men det är möjligt att det får ytterligare konsekvenser i ett samhälle där man är närmare varandra.

”En tragedi för nära och kära”

Under dagen har Björksätra kyrka i Sandviken haft öppet, och flera personer har kommit dit för att tända ljus.

– Det blir ett kollektivt trauma när någonting sådant här händer. Kyrkan behövs för att göra allt greppbart. Man kan tända ett ljus eller bara sitta och ta det lugnt och fundera, säger diakon Yukako Nahlbom.

På eftermiddagen har avspärrningarna vid brottsplatsen hävts. Spåren efter det mord som begåtts mindre än ett dygn tidigare är borta.

Det är bara någon timme kvar innan skolorna slutar för dagen, och snart ska Sandvikens IF ta emot vänner, ledare och andra som sörjer sin vän.

– Det är en tragedi för i första hand familj, nära och kära och vänner. Vi är den förening som han råkade tillhöra, vi gör det vi kan för att stötta som förening, säger Anders Eriksson.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln