Kravet på Löfven: Markera mot Iran
Uppdaterad 2019-04-25 | Publicerad 2017-02-11
TEHERAN. Statsminister Stefan Löfven pressas från flera håll inför Iranbesöket.
Kraven är att ta upp mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och den fängslade KI-forskaren Ahmadreza Djalali när han träffar presidenten.
– Stefan Löfven har ett ansvar. Nu åker han dit måste han öppet markera mot regimen, säger exiliraniern Mojtaba Ghorbi, 59.
Det är första gången Stefan Löfven är i Iran och även första gången en svensk sittande statsminister besöker landet för ett bilateralt möte. Löfven anlände till Saadabad-palatset klockan sju på morgonen, svensk tid. Han togs emot av president Hassan Ruohani till tonerna av Sveriges nationalsång, spelad av uniformerad militär.
Efter en handskakning på röda mattan, framför iransk och svensk press, fortsatte de båda regeringscheferna in i palatset för bilaterala samtal.
Skeptisk över resan
Löfvens Iranbesök har från svenskt håll mötts av krav på att han verkligen lyfter problem som finns i landet. Exiliraniern Mojtaba Ghorbi, aktiv i ” Förenade föreningar för ett fritt Iran” är överhuvudtaget mycket skeptisk till att Löfven reser. – Vi tycker att det är olämpligt. Det finns stor risk att Iran använder det här för egen propaganda, säger han.
Finns det inte en poäng att åstadkomma förändring via dialog?
– Ska det bli någon förändring krävs att det ställs hårda krav. Stoppa alla avrättningar, kräv att regimen slutar att blanda sig in i konflikter i området, säger han.
Har skickat brev till regeringen
Stefan Löfven har även fått en akut fråga på bordet – forskaren Ahmadreza Djalali. Djalali har suttit fängslad i Iran sedan i april förra året och riskerar nu dödsstraff. Nyligen inledde Amnesty en så kallad blixtaktion för att få honom frigiven. Även Djalalis hustru, som bor i Sverige med deras gemensamma barn, har i ett brev till regeringen vädjat att statsministern försöker få honom fri.
– Vi ställer kravet att han omedelbart släpps, eller att han ställs inför en domstol och får en rättvis och säker rättsprocess, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för svenska Amnesty till TT.
Debatt i riksdagen
Kraven på Löfven har även kommit från politiskt håll. Tidigare i år hölls en riksdagsdebatt där ledamöter från Alliansen så väl som S och V uppmanade Löfven att ta upp frågan om mänskliga rättigheter. Under statsministerns frågestund i riksdagen förra veckan frågade den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Håkan Svenneling varför Sverige vill stärka handeln med ett land som bryter mot mänskliga rättigheter.
– Vi tar upp frågan om mänskliga rättigheter i en mängd olika forum och samtal. Vi gör det på olika sätt. Vi gör det på det sätt vi tror gör bäst skillnad för de människor som behöver det stödet. Jag är helt övertygad om att det inte är rätt väg att gå att isolera länder, svarade Stefan Löfven.
Stefan Löfven har även meddelat att på något sätt kommer att ta upp den fängslade Ahmadreza Djalalis situation.